04
Mar
2019

Metropolitansko območje Barcelone se zavezuje Zero Waste

Drugo največje območje Španije je pravkar izdalo svoj strateški Zero Waste načrt z jasnimi cilji za leto 2025. Čeprav se zdi, da s 4,5 milijona prebivalci in trenutno 30 % stopnjo ločenega zbiranja Barcelona verjetno ne bo dosegla 50 % cilja recikliranja do leta 2020, se je območje 36 občin, odločilo, da bo izboljšalo svoj sistem ravnanja z odpadki. Načrt Zero Waste so pripravili manj kot 5 mesecev po tem, ko je bila Španija identificirana kot tvegana država za izpolnitev 50 % cilja recikliranja do leta 2020.

»Zavedali smo se, da če ne bomo spremenili načina zbiranja in upravljanja odpadkov, bo za Barcelono in okolico nemogoče izpolniti cilje EU« je dejal Eloi Badia, podpredsednik metropolitanskega območja Barcelone.

Ker je ločeno zbiranje ključna zahteva za recikliranje, območje načrtuje, da ga bo v šestih letih povečalo za 25 % in tako doseglo cilj 55 % ločeno zbranih odpadkov do leta 2025. Med številnimi ukrepi strategija vključuje tudi izvajanje individualiziranega sistema zbiranja odpadkov in pristojbine za odpadke glede na njihovo količino (Pay as you throw).

V Zero Waste strategiji so pripravili tudi jasne spodbude za preprečevanje nastajanja odpadkov ter zmanjšanje uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo in plastičnih izdelkov, ki se jih ne da reciklirati.

Ukrepi v številkah:

  • Med 160 in 250 000 tonami na leto ocenjenih prihrankov toplogrednih plinov
  • Približno 1500 ustvarjenih visokokakovostnih delovnih mest na področju zbiranja, ponovne uporabe in recikliranja odpadkov
  • 20 milijonov skupnih prihrankov na leto

Po mnenju Pierra Condamina, uradnika za ravnanja z odpadki v Zero Waste Europe: »zaveze o Zero Waste iz visoko urbaniziranih in gosto poseljenih območij, kot je Barcelona, ​​jasno kažejo korak naprej. Ker je polovica držav EU v nevarnosti, da ne bo izpolnila ciljev recikliranja za leto 2020, moramo ukrepati hitro in učinkovito, kot je to storila Barcelona.«

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...