14
Feb
2019

Razbijamo mite: zero waste prireditve

Pogosto do sprememb in izboljšav ne pride, ker jih ne razumemo. Kar je novo, sicer ni vedno najboljše, a moramo to ‘novo’ najprej spoznati in razumeti, da vemo, ali je dobro ali ne. Za racionalno ‘tehtanje’ možnosti in treba razgrniti tančico skrivnosti in mitov. Pri našem delu se pogosto srečujemo ravno s slednjimi, zato smo se odločili, da jih predstavimo in ovržemo. Začenjamo z zero waste prireditvami, kjer je teh mitov še posebej veliko. Če boste že na tej točki preklopili na drug zavihek v brskalniku, le eno dejstvo, s katerim lahko ovržemo čisto vse mite – v Sloveniji se lahko pohvalimo že s tremi Prireditvami z manj odpadki oz. zero waste prireditvami.

#1 Mi že to delamo

Kar nekaj organizatorjev prireditev je prišlo do nas, trdno prepričanih, da so že zero waste, in bi radi zgolj ‘pokasirali’ popularen naziv. Res je, kar precej njih že dela to ali ono stvar, povezano z odpadki. A pogosto se ustavi pri ločevanju, pa še to je slabo komunicirano, zabojniki niso pravilno postavljeni, jih ni dovolj, so prepolni … saj veste, kam pes taco moli. Zero waste je veliko več kot zgolj en izpolnjen obrazec in ‘nakladanje’ o tem, kako naj bi bila prireditev zelena. Zahteva eno celo osebo, ki se več mesecev ukvarja s tem, uvaja ukrepe in na koncu celo odpadke tehta (seveda ločeno po frakcijah).

#2 Ne da se narediti prireditve brez odpadkov

Če zero waste razumemo napačno, torej dobesedno, potem ta mit drži. A zero waste ne pomeni nič odpadkov! Pogosto namerno napačno razumevanje odvrača od dejstva, da je zero waste pot, na kateri skušamo s preprečevanjem nastajanja odpadkov, popravili, ponovno uporabo in ločenim zbiranjem čim več odpadkov preusmerit stran od odlagališč in sežigalnic. To pa ne pomeni, da bodo odpadki kar čez noč izginili z obličja Zemlje. Prireditev brez odpadkov se tako zavzema za učinkovito ločeno zbiranje odpadkov in preprečevanje njihovega nastajanja.

#3 Obiskovalcem se ne da ukvarjati z ločevanjem.

Seveda ne, če so zabojniki postavljeni v nek kot, kjer jih nihče ne najde in jih je premalo. V Sloveniji je ločeno zbiranje odpadkov že vrsto leto zapovedano. Lahko se celo pohvalimo, da smo med najboljšimi v Evropi, saj po zadnjih podatkih ločeno zberemo 70 % komunalnih odpadkov. Prebivalci Slovenije smo tako že naučeni in navajeni, da doma odpadke ločujemo. Zakaj jih torej ne bi še na prireditvah?

Kar se Janezek nauči, to Janez zna! Tudi na prireditvah (foto: Jurjevanje v Beli Krajini).

#4 Sponzorjev ne moremo omejevati

Tega si nihče ne želi, saj so prireditve pogosto odvisne ravno od njih. Imamo pa z zero waste zavezo v žepu pomembno orodje, s katerim lahko naše mecene spodbudimo, da se tudi sami izkažejo kot okoljsko odgovorno podjetje. Namesto balonov, količine letakov za en mali gozdiček in drugih neumnosti za enkratno uporabo, se lahko predstavijo s podporo uvedbe zero waste koncepta na prireditev. Obiskovalci vam bodo hvaležni!

#5 Gostincev se ne da prepričati, da pristopijo

Po naših izkušnjah so gostinci res najtrši oreh na poti do manj odpadkov na prireditvah. A tega oreha ni nemogoče streti, le dovolj hitro se ga moramo lotiti. Na voljo imamo dve možnosti – gostinca s konkretnimi argumenti in predlogi korakov za zmanjševanje odpadkov prepričamo že takoj na začetku. Druga možnost pa je ‘prisila’ – za gostince pripravimo razpis, kjer je točno določeno, v kakšni embalaži mora ponujati svoje izdelke.

#6 Nihče ne bi plačal kavcije za kozarce za večkratno uporabo

Če bi ta mit držal, bi najbrž ‘zaprli’ kar vse prireditve v Avstriji, Nemčiji in drugod po svetu. Stvar je zelo preprosta. Če ni izbire, si se kot obiskovalec pač primoran prilagoditi. Morda bo kdo negodoval, a velika večina bo še raje prišla na takšno prireditev. V anketi, ki smo jo izvedli med 383 uporabniki Facebooka, je kar 93 % posameznikov potrdilo, da jih kavcije ne odvrnejo od prireditve. Še več! Pripravljeni bi bili celo plačati do 5 € za kozarec!

#7 Na prireditvah je prepovedano streči v steklenih kozarcih

Drži in ne drži. Odvisno, v katerem kraju organiziramo prireditev, saj take predpise določajo občinski odloki. Vsekakor pa to ni dovolj dober izgovor, da svojo prireditev opremimo s plastiko za enkratno uporabo. Steklo lahko nadomestimo s pralnimi plastičnimi kozarci za večkratno uporabo. Volk sit in koza cela!

Vas muči še kak mit? Pišite nam na info.zws@ebm.si. Bi radi, da v živo razbijemo mite? Organizirajte delavnico!

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...