08
Feb
2019

Tri nove občine brez odpadkov na Hrvaškem!

Odlične novice iz severa Hrvaške! Tri nove občine so pred kratkim v Prelogu podpisale strategijo Zero Waste in se tako vključile v evropsko mrežo občin na poti do Zero Waste.

Marko Košak, predstavnik društva Zelena akcija in nacionalni koodinator Zero Waste Hrvaška, je čestital občinam Domašinec, Martijanec in Podturen, ki so sprejele odločitev in se pridružile 9 drugim Zero Waste občinam na Hrvaškem v sistemu podjetja PRE-KOM.

Uspeh gre pripisati ukrepom, ki jih podjetje izvaja od leta 2015 in jih je na podlagi najboljših ekoloških, gospodarskih in družbenih praks pripravilo društvo Zelena akcija. Kmalu po uvedbi ukrepov je podjetje PRE-KOM postalo vodilno komunalno podjetje na Hrvaškem s povprečno stopnjo recikliranja 56 % v letu 2018 (hrvaško povprečje je 24 %) in samo 79 kg mešanih odpadkov na prebivalca letno (hrvaško povprečje je 315 kg).

Občine so v kratkem času zvišale stopnjo ločeno zbranih odpadkov iz 10-20 % na 50-60 % in so zelo odločno usmerjene v doseganje cilja 70 % do leta 2020 (za primerjavo, to je cilj Hrvaške do leta 2030). Najboljši rezultati v letu 2017 so bili doseženi v Prelogu s 55,9 % ločeno zbranih odpadkov, delni rezultati za leto 2018 pa kažejo nadaljnji napredek: posebej uspešni sta občini Belica (65,68 %) in Prelog (60,78 %).

Ukrepi za 12 občin v upravljanju podjetja PRE-KOM, vključujejo ločeno zbiranje od vrat do vrat, intenzivno izobraževanje vseh starostnih skupin in pravičen plačilni sistem s popusti za različna gospodinjstva. Poleg tega je podjetje zgradilo celovito lokalno infrastrukturo za ravnanje z odpadki, ki vključuje reciklažno skladišče, sortirnico, kompostno napravo in prvi center ponovne uporabe na Hrvaškem.

Uvajajo tudi nekatere druge projekte, npr. zbiranje uporabljenega kuhinjskega olja, investirajo v izboljšanje kakovosti storitev, zaposlovanje in zmanjševanje mesečnih računov za uporabnike.

»Če bi sistem uvedli tudi drugje na Hrvaškem, bi hitro skočili iz dna evropske statistike v recikliranju in kvaliteti življenja med najbolj uspešne države v Evropi. PRE-KOM je razvil model, ki ga počasi kopira vedno večje število občin na Hrvaškem, ki jih vabimo, da podpišejo strategijo Zero Waste 2020 in se pridružijo mreži najuspešnejših evropskih občin,« je zaključil Košak.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...