25
Nov
2019

Vplivi sežiganja odpadkov na zdravje: sistematičen pregled

Sežiganje odpadkov se vedno pogosteje uporablja za zmanjševanje volumna odpadkov in proizvodnjo elektrike. V Avstraliji je bilo v zadnjem času predlaganih več sežigalnic in prebivalci so zaskrbljeni zaradi njihovega vpliva na zdravje. Pripravili so študijo o vplivu sežiganja odpadkov na zdravje. Povzetek študije si lahko preberete v nadaljevanju, celotna študija pa je dostopna tukaj.

Metoda: Uporabljena metoda v študiji je sistematičen pregled literature v angleškem jeziku o sežigalnicah in vplivu na zdravje s pomočjo metodologije PRISMA.

Rezultati: Identificiranih je bilo več vplivov na zdravje, med drugim pomembne povezave z neoplazijo, prirojenimi anomalijami in smrtjo dojenčkov, ne pa tudi drugimi boleznimi. Prebivalci so delce največkrat zaužili. Novejše sežigalnice lahko zmanjšajo izpostavljenost.

Diskusija: Zaradi raznolikih kemikalij, pomanjkljive metodologije in nedoslednega poročanja o specifikacijah sežigalnic ni mogoče podati trdnejših sklepov o varnosti.

Zaključki: Starejše tehnologije sežiganja in neredno vzdrževanje so bili močno povezani s pomembnimi vplivi na zdravje. Novejše sežigalnice imajo manj prijavljenih vplivov na zdravje, morda zaradi nezadostnega časa za pojav škodljivih učinkov. Potreben je previdnostni pristop, bistvenega pomena pa zmanjšanje količine odpadkov.

Posledice za javno zdravje: Zdravstveni delavci lahko ponudijo jasnejše nasvete glede škodljivih učinkov sežigalnic. Predlagamo izboljšano oblikovanje in metodo raziskave, da bodo prihodnje študije bolj robustne in primerljive med seboj. Ponujamo tudi ideje za boljšo politiko in zakonsko ureditev problematike.

foto: Amager Resource Center

Piše: Barbara Zorko

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...