23
Dec
2022

Mikrotovarne, ki s predelavo odpadkov proizvajajo nove izdelke

(Nov) koncept krožnega gospodarstva

Uvod

Inovacija prihaja iz SMaRT (Sustainable Materials Research and Technology) centra v Avstraliji, kjer pod vodstvom metalurginje Veene Sahajwalle iščejo nove
načine, kako reciklirati materiale, ki bi drugače pristali na odlagališčih odpadkov in preizkušajo nove načine uresničevanja koncepta krožnega gospodarstva.
Njihova filozofija ravnanja z odpadki je nadgradnja iniciative treh R-jev, ki je:

  1. Reduce (zmanjšaj),
  2. Reuse (ponovno uporabi),
  3. Recycle (recikliraj),
  4. ki so jim dodali še četrti R, ki mu pravijo Reform (reformiraj).

Pri svoji reformaciji upravljanja s surovinami gledajo na odpadke kot na vir materialov, ki bi jih lahko uporabili pri nadaljnji proizvodnji. Na problem odpadkov gledajo bolj celostno; od tega kje se materiali pridobivajo, preko proizvodnje izdelkov, transporta, skladiščenja in uporabe, pa vse do prihoda izdelkov v center za reciklažo ali odlagališča odpadov, ko le ti niso več uporabni.

Mikrotovarne

Pri konceptu mikrotovarne gre za postavitev majhnih tovarn, kjer za izdelavo novih izdelkov uporabljajo materiale, ki jih pridobivajo iz odpadkov. Pri tem decentralizirajo proizvodnjo, prioriteta pa ni izdelovanje čim večjega števila izdelkov in posledično čim večjega dobička, temveč uporaba lokalno dostopnega materiala (odpadki) na danem (majhnem) območju in izdelava izdelkov namenjenih za lokalno uporabo. Glede na dostopne materiale in lokalno povpraševanje po posameznih vrstah izdelkov, se tudi določi iz česa bo posamezna mikrotovarna izdelovala izdelke in katere izdelke bo izdelovala.
Primeri recikliranja v mikrotovarnah:

  • Recikliranje tekstila in stekla v t.i. ”zeleno keramiko”, pri tem se uporabljajo vrste tekstila in vrste stekla, ki se tradicionalno ne reciklirajo (ponavadi zaradi kontaminiranosti ali kompleksnosti materiala). Izdelki se uporabljajo za izdelavo kuhinjskih klopi, miznih plošč, talnih ploščic, pohištva in za drugo uporabo. Tudi drugi materiali se lahko uporabljajo za izdelavo te keramike, vključno z odpadnim lesom in plastiko.
  • Recikliranje e-odpadkov za pridobivanje redkih kovin in plastike. Iz računalniških vezij je mogoče reciklirati kovinske zlitine, kot sta baker in kositer, steklo in plastiko iz e-naprav pa je mogoče pretvoriti v mikro materiale, ki se uporabljajo v industrijski keramiki in plastičnih filamentih za 3D tiskanje.
mikrotovarne

foto: Anna Kucera/UNSW

Vprašanja za razmislek

Recikliranje izdelkov sestavljenih iz več različnih materialov, ki jih med seboj ne moremo enostavno ločiti, je v nekaterih primerih zelo težko ali pa (trenutno)
nemogoče. Recikliranje je boljša rešitev od odlaganja odpadkov na smetišča. Ali je mešanje različnih vrst materialov pri proizvajanju ”zelene keramike” dolgoročno dobra ideja ali bi bilo bolje še naprej iskati načine, kako reciklirati različne vrste materialov na način, da le ti ostanejo ločeni? Zakaj?

Viri in literatura

Piše: Maja Urbanč

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...