09
Avg
2022

Zero waste od Maribora do Portoroža

V letošnjem letu smo uspešno pod streho spravili že pet prireditev, kjer so odpadke preprečevali, jih ločeno zbirali in tehtali ter neutrudno komunicirali o pomenu teh dejanj. Najbolj nedavni, o katerih še nismo poročali, sta bili Slovenski oglaševalski festival in Art kamp.

Na Slovenskem oglaševalskem festivalu, ki je junija potekal v Portorožu, so se po lanskem krstnem letu lotili doslednega ločenega zbiranja in tehtanja odpadkov ter nadaljevanjem zaobljube “vztrajno na trajno”. Delež ločeno zbranih odpadkov je presegel 80 %, kar je odlična popotnica tudi vsem drugim dogodkom v oglaševalski industriji. S pozivom obiskovalcem naj “sedišče ne postane smetišče” ter “Čik pozna pravi trik – vedno konča v smeteh!” in zmanjševanjem promocijskega tiskanega materiala so naredili konkreten premik tudi k zmanjšanju nastajanja odpadkov. 

foto: Peter Irman

Najbolj vztrajni

Najbolj vztrajni pri tem so zagotovo Art kampovci v času Festivala Lent. Že šesto leto zapored in od začetka uvedbe naziva zero waste za prireditve, uspešno udejanjajo ukrepe in izpolnjujejo cilje. Na prireditvi je med 24. junijem in 2. julijem skupno nastalo 1250 kg odpadkov, delež ločeno zbranih odpadkov znaša 96 %, kar je najboljši rezultat za družinski festival doslej. To kažejo tudi količine odpadkov na obiskovalca – izmed 72 tisoč obiskovalcev jih je vsak v povprečju proizvedel le 0,017 kg. V letošnjem letu gre posebej pohvaliti sodelovanje s partnerji, med katerimi so gostinci, komunalno podjetje in sponzorji. 

Ozaveščanje je tek na dolge proge

Sploh pri slednjih se že kažejo sadovi dolgoletnega dela in ozaveščanja. Poleg promoviranja svojih dejavnosti na okolju prijazne načine in brez nepotrebnih odpadkov, gre izpostaviti podporo zero waste ukrepom. Tako smo imeli Ekologi brez meja letos priložnost, da v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Maribor in drugimi partnerji na glavni oder postavimo okoljske vsebine. Pod okriljem dogodka Obleka naredi človeka smo z modno in plesno revijo v rabljenih oblačilih na zanimiv način predstavili alternative hitri modi, udeleženci pa so jih na izmenjevalnici Cunjami in popravljalnici Nine Rozine lahko preizkusili kar na licu mesta. Ker je zero waste pot, imamo na voljo še kar precej idej za izboljšave, ki se jih veselimo udejanjati v prihodnjem letu, z enim očesom pa gledamo tudi h krovnemu festivalu in upamo, da bodo dobre prakse iz parka že kmalu prešle tudi na katero drugo lentovsko prizorišče. 

foto: Dejan Bulut

Jesenski polčas

Običajno se je z Art kampom sezona prireditev z manj odpadki zaključila. Veseli smo, da letos temu ni tako in da nas čaka še kar nekaj dela. Maribor bo povečal koncentracijo prireditev pod okriljem nacionalne zero waste organizacije, saj se naši mreži pridružuje Moja elektrarna Team time hike, v Velenju pa na zero waste pot stopa Promenada okusov.

Moja elektrarna Team time hike & Run2Urban

Prvič imamo opraviti s prireditvijo, ki bo potekala prvič. Po eni strani tako ne vemo točno, kaj pričakovati, po drugi pa je to prednost, saj lahko prireditev soustvarjamo od štarta. Štart in cilj pohodniško-tekaške prireditve pod pokroviteljstvom Moje elektrarne bo tako 4. septembra z manj odpadki. Udeležence bomo spodbujali k uporabi lastnih stekleničk za vodo, saj bo brezplačno na voljo na vseh lokacijah,  z ugodnejšo ceno obrokov pa bodo nagrajeni vsi tisti, ki bodo s seboj prinesli lastno embalažo za prehrano (skodelice in pribor za jedi na žlico & krožnik in pribor za ostalo ponudbo). Na prireditvi bomo prisotni tudi Ekologi brez meja, ki bomo za vsa zero waste vprašanja in pobude na voljo pri ekološkem otoku. 

Promenada okusov Velenje

Še pred omenjeno športno prireditvijo pa bomo poskrbeli za potešene brbončice in manj odpadkov na velenjski Promenadi okusov, ki bo potekala v petek, 2. septembra. Na prireditvi bo poskrbljeno za dostavo dobrot v naravnih materialih in dosledno ločeno zbiranje odpadkov. 

Vabljeni, da se nam pridružite kot obiskovalci, organizatorji prireditev pa vabljeni k tesnejšemu sodelovanju, saj se v bližnji prihodnosti obeta enoten evropski zero waste certifikat. 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...