10
Okt
2022

Kaj smo se naučili v Estoniji

Jaka in Žaklina sva sredi septembra obiskala Estonijo, kjer smo imeli v Talinu niz dogodkov ob zaključku dvoletnega projekta BEZWA. Naši estonski partnerji iz Let’s do it foundation, Talinske univerze in  Estonske univerze za naravoslovje so v sklopu projekta organizirali prvo zero waste konferenco, kjer so predstavili ključne rezultate projekta: učni načrt za ambasadorje (preveden tudi v slovenščino) in trenerje, ter priročnik za usposabljanje o zero waste (na voljo v slovenščini kmalu), ki so bili integrirani v vse aktivnosti konference. Med drugim je bil del programa tudi naš Jaka, ki je vodil delavnico na temo podatkov kot jedro zero waste.

Ogled dobrih praks

Kavcijski sistem

Dan pred konferenco je bil namenjen študijskemu ogledu dobrih praks v Talinu. Najprej smo si ogledali, kako v Estoniji že od leta 2005 deluje kavcijski sistem (DRS – deposit return scheme), ki ga za celotno državo operacijsko vodi nepridobitna organizacija Eesti Pandipakend: od upravljanja in organiziranja zbiranja, prevoza, sortiranja, štetja in recikliranja vrnjene embalaže. Sistem zajema plastično, stekleno in kovinsko embalažo vode, gaziranih pijač, piva in pijač z nizko vsebnostjo alkohola. Pri tem ne gre za dvig cene izdelka, ampak je depozit (ponavadi v višini 0,10 €) ločena komponenta cene, ki jo potrošnik ob vrnitvi embalaže dobi povrnjeno. 

Kakšne so prednosti kavcijskega sistema in zakaj si tudi mi želimo, da bi se pri nas vpeljal tak sistem pa preverite pri kolegih iz Eko kroga, ki vodijo kampanjo Zaprimo krog.

Vizija Eesti Pakendenda – biti ena najbolj inovativnih in učinkovitih organizacij za recikliranje na svetu –  jih je pripeljala do tega, da so leta 2019 lansirali storitev povratnih kozarcev različnih oblik in velikosti, da bi preprečili odpadne količine kozarcev za enkratno uporabo na kakršnih koli dogodkih in s tem zmanjšali smetenje.

Kozarci za večkratno uporabo

Storitev najema kozarcev za večkratno uporabo deluje po enakem principu kot prej omenjen kavcijski sistem za embalažo pijač – obiskovalec dobi ob vračilu kozarca povrnjeno kavcijo. Pandipakend uporabljene kozarce opere in jih ponovno uporabi na naslednjem dogodku. En kozarec je mogoče ponovno uporabiti do 100-krat in ko se življenjska doba kozarca konča, bo poslan v ponovno obdelavo, ki bo omogočila izdelavo novega.

Ponovna uporaba

Ogled smo nadaljevali z obiskom enega izmed štirih zbirnih centrov, katerega delovanje nam je precej znano, saj jih imamo v Sloveniji več kot 130. Zbirni center je pokrit ograjen prostor, urejen in opremljen za ločeno zbiranje in začasno hranjenje nekaterih vrst ločenih odpadkov, predvsem tistih, za katere ni zabojnikov na ekoloških otokih v stanovanjskih naseljih. Na posebej ločenem delu zbirajo še uporabne predmete, katere lahko obiskovalec brezplačno odda ali vzame, kar po določenem času ne gre v promet se podari organizacijam, ki se ukvarjajo s ponovno uporabo in prodajo predmetov iz druge roke. 

Naša zadnja postaja ogleda je bila trgovina s predmeti iz druge roke, locirana v manjšem trgovskem centru, kjer so tudi druge komercialne trgovine. Uuskasutuskeskus trgovina deluje pod okriljem neprofitne organizacije Urskatus, ki je bila Estoniji ustanovljena leta 2004 in danes upravlja 17 poslovalnic po celotni državi. Njihov cilj je vrniti rabljene stvari nazaj v obtok in omogočiti, da sta ponovna uporaba in preoblikovanje lahko dostopna za vse v Estoniji.

Embalaža za hrano za s sabo

Med potovanjem po Estoniji nas je navdušila še ena dobra praksa, in sicer uporaba povratne embalaže za prevzem kosila s sabo. Podjetje, ki omogoča to storitev, se imenuje Ringo in ponuja tudi povratne skodelice za tople in hladne napitke. Poslanstvo Ringa je odpraviti nepotrebno odpadno embalažo za enkratno uporabo in ponuditi alternative, ki bodo na trgu dlje obstojne. Zagotavlja celotno storitev od zbiranja, pranja, ravnanja z depoziti, ter razvoja odprte platforme za embalažo namenjeno večkratni uporabi.

Slednje so testirali na enem največjih športnih dogodkov pri njih, maratonu v Talinu, kjer so z uporabo povratnih kozarcev Ringo preprečili, da bi 100.000 kosov embalaže za enkratno uporabo končalo med odpadno embalažo.

Na primeru estonskih dobrih praks smo se naučili, da ponovna uporaba ni več le okoljsko vprašanje. Krožno gospodarstvo se lahko resnično zgodi le, če za izdelki, ki trajajo, stoji poslovni razlog. Pozitiven vpliv na okolje mora v prihodnosti postati naravni del poslovanja. 

Več o ponovni uporabi lahko spremljate na spletni strani evropske kampanje #We Choose Reuse.

Piše: Žaklina Žnajder, foto: Žaklina Žnajder, Silver Gutmann, Pandipakend

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...