13
Jul
2022

PRVI UČNI NAČRT ZA ZERO WASTE AMBASADORJE

Zero waste je ena tistih stvari, o katerih se zdi, da vsi govorijo, vendar mnogi v resnici ne razumejo, kaj sploh je. S sistemskega vidika je zero waste praktično orodje za izvajanje krožnega gospodarstva na lokalni ravni. V praksi je pogostokrat prav mesto ali občina tista, ki mora uresničiti številne zelene cilje in cilje, ki so si jih zastavile vlade in EU.

Iz tega razloga smo pripravili program usposabljanja za ambasadorje, ki na lokalni ravni ali širše zagovarjajo koncept zero waste in ukrepe v smeri zmanjševanja in preprečevanja odpadkov. Tako je nastal strukturiran učni načrt za podporo pri usposabljanju zero waste ambasadorjev, ki je na voljo v treh jezikih (angleščini, slovenščini in estonščini). Cilj usposabljanja je okrepiti in razširiti zero waste kompetence med izvajalci sprememb po vsej Evropi in jih opolnomočiti, da bodo podprli in spodbujali skupnosti na poti k dolgoročnim sistemskim spremembam. 

Da bi preizkusili zasnovane metode podajanja zero waste vsebin in nadgradili program smo v Sloveniji gostili pilotno izvedbo petdnevnega usposabljanja, na katerem je sodelovalo 21 udeležencev iz 14 evropskih držav.

V bistvu je učni načrt zasnovan tako, da lahko katerakoli skupina ali posameznik, ki želi organizirati zero waste usposabljanje za potencialne nove ambasadorje, preprosto uporabi ogrodje in vire, ki so na voljo v tem dokumentu. Avtorji verjamemo, da bomo z javno dostopnim učnim načrtom in podpornim gradivom pripomogli k širjenju znanja o zero wastu in dejanskim možnostim za uporabo tega znanja po vsej Evropi. To bo imelo pomembno vlogo pri prehodu celine – ene skupnosti za drugo – k zero wastu.

Učni načrt za zero waste ambasadorje v slovenščini

Ob tej priložnosti napovedujemo, da bo v prihodnjih mesecih preveden tudi Priročnik za zero waste usposabljanje, ki je zaenkrat dostopen v angleškem jeziku na spletni strani partnerja Let’s do It Foundation (skupaj z ostalimi dokumenti, ki so nastali v sklopu projekta).

Diploma za zero waste ambasadorje in trenerje

Poleg programa usposabljanja za zero waste ambasadorje še obstaja program za zero waste trenerje. Oba programa sta certificirana z diplomo, za katero pridobitev obstaja ločen postopek, ki ga lahko uporabite za certificiranje svojih kompetenc po usposabljanju ali po samostojnem učenju materialov. Certificirani ambasadorji in trenerji iz vse Evrope so navedeni na spletni strani Zero Waste Europe. Strokovno potrdilo vam bo služilo kot dodatna podpora pri opravljanju vašega poslanstva ali pri izbiri karierne smeri. Kvalificirano znanje za izvajanje krožnega gospodarstva je vse bolj iskano v vseh sektorjih in na različnih delovnih mestih.

Če želite izvedeti več o pridobitvi diplome, nam pišite na info@ocistimo.si.

Ti dokumenti so rezultat projekta BEZWA (Building a European Zero Waste Academy) – sodelovanja med petimi organizacijami, ki ga financira Erasmus+, katerega glavni cilj je ustvariti trden izobraževalni okvir za podporo gibanja zero waste mest v Evropi. Projektni partnerji so Zero Waste Europe, Ekologi brez meja, Estonska univerza za naravoslovje in Univerza v Talinu, pri čemer je koordinatorka projekta Let’s Do It Foundation.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...