10
Okt
2022

Zero waste priročnik: kako usposobiti trenerje in ambasadorje?

Skupaj s partnerji projekta BEZWA smo ustvarili Zero waste priročnik kot obsežen vodnik, ki pomaga povečati vpliv dela na lokalni ravni in doseči, da zero waste prakse postanejo mozaiki lokalnih skupnosti, ki sestavljajo svet.

Zero waste priročnik

Namen tega priročnika je podpreti izvajanje učnih načrtov za zero waste ambasadorje in trenerje, s splošnim ciljem okrepiti in razširiti zero waste kompetence med snovalce sprememb po vsej Evropi ter jih opolnomočiti, da podpirajo in vodijo svoje skupnosti k dolgoročnim sistemskim spremembam. Medtem ko učni načrti opisujejo postavitev, strukturo in razloge za izbiro določenih tem in kompetenc v tečajih usposabljanja, se ta priročnik poglablja v posamezne teme in ponuja nekaj vaj in gradiva vsem, ki se želijo usposobiti za zero waste ambasadorje in/ali trenerje.

zero waste priročnik

Priročnik ima dva glavna dela: vire za zero waste ambasadorje in vire za zero waste trenerje. Na začetku smo dodali tudi dve poglavji o bolj splošnih načelih, ki so pomembna za oba učna načrta. Ta poglavja se osredotočajo na povezavo med vrednotami, dobrim počutjem in zero waste ter na metakognicijo – sposobnost analiziranja in načrtovanja učnega procesa.

Veliko se tudi osredotočamo na postavljanje vprašanj. Zakaj menimo, da so tako pomembna lahko preberete v poglavju Zakaj so vprašanja pomembna?

Kako se naš priročnik razlikuje od katerega koli drugega učnega gradiva o zero waste?

Obstajajo različne delavnice in tečaji usposabljanja, ki uporabljajo formalne in neformalne izobraževalne metode po vsem svetu, ki se osredotočajo na poučevanje o zero waste in krožnem gospodarstvu. Tisto, zaradi česar so naši viri posebni, je močna osnova na pedagoški psihologiji. To pomeni, da so v te dokumente vgrajena najnovejša znanstvena spoznanja o tem, kako se človeški možgani učijo in učinkovito pridobivajo nove informacije za dolgoročni spomin, kar pa se žal pogosto ne izvaja v izobraževalnih dejavnostih na splošno.

Za prihodnje izboljšave smo veseli vaših povratnih informacij po branju katerega koli od teh dokumentov.

Zero waste priročnik

Ti dokumenti so rezultat projekta BEZWA (Building a European Zero Waste Academy) – sodelovanja med petimi organizacijami, ki ga financira Erasmus+, katerega glavni cilj je ustvariti trden izobraževalni okvir za podporo gibanja zero waste mest v Evropi. Projektni partnerji so Zero Waste Europe, Ekologi brez meja, Estonska univerza za naravoslovje in Univerza v Talinu, pri čemer je koordinatorka projekta Let’s Do It Foundation.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...