11
Sep
2023

Nov zagon za več ponovne uporabe v slovenskih občinah

Kot ste zagotovo že zasledili, se pri Ekologih brez meja srčno zavzemamo za koncept ponovne uporabe. Od malih korakov, ki jih lahko stori vsak posameznik, kot je uporaba trajne stekleničke za vodo in nakupovalne vrečke ali pa nakup oblačil iz druge roke. Pa vse do večjih – od sodelovanja z organizatorji prireditev in spodbujanja vpeljave vračljivih kozarcev in nenazadnje do dela z občinami, ki imajo moč, ki sega najdlje, saj lahko s spremembami lokalnih predpisov popolnoma predrugačijo navade svojih občanov.

Prav zato nas veseli, da smo se kot člani mreže Zero Waste Europe pridružili projektu ERIC- Elevating Reuse In Cities (Povečevanje ponovne uporabe v mestih), preko katerega si bomo v devetih evropskih državah prizadevali, da članice naše mreže zero waste občin še resneje zakorakajo na pot ponovne uporabe – začenši s preprečevanjem nastajanja plastičnih odpadkov za enkratno uporabo (PPP). V okviru tega projekta bo tako nastalo do 30 različnih načrtov PPP, katerih implementacija na ravni evropskih občin predstavlja pomemben korak v smer prevzemanja odgovornosti in čiščenja pred svojim pragom.

Občine so med drugim namreč lastnice več občinskih stavb, sofinancirajo lokalna društva, organizirajo prireditve in pišejo pravila javnega naročanja. Pod svojim okriljem tako celokupno proizvajajo nezanemarljiv delež plastičnih odpadkov, ki bi se jim z boljšim načrtovanjem lahko izognile. Imajo precejšen vpliv na vse, ki znotraj njihovih meja delujejo in niso tako okorne kot država, ki, porabi veliko časa in denarja za kakršenkoli premik v novo smer.

Kako to izgleda v praksi se sprašujete?

Občina lahko z novimi odloki v svojih občinskih stavbah enostavno prepove plastične izdelke za enkratno uporabo, pa četudi to pomeni, da umakne kavne avtomate, kamor zaposleni ne morejo prinesti svoje skodelice. V svoje pogoje za vse, ki jih financira, lahko vključi usmeritve o uporabi plastičnih izdelkov in omogoči alternative. V pogodbe z organizatorji prireditev lahko doda klavzule o uporabi vračljivih kozarcev in v sodelovanju z drugimi občinami financira skupno infrastrukturo za njihovo pranje. Po mestu lahko postavlja pitnike in prebivalce nagovarja k njihovi uporabi. Ponovno lahko napiše pravila javnega naročanja in šolam, vrtcem, domovom za ostarele in bolnišnicam omogoči nakup hrane in čistil na rinfuzo ter spodbuja uvedbo pralnih plenic. Sodeluje lahko z dobavitelji hotelov in restavracij ali pa avtomatov s prigrizki in zmanjša količino embalaže, kjer je to mogoče. Ob dnevu mrtvih lahko ponudi alternativne nagrobne sveče, ki ne bodo še stoletja smetile našega okolja.

Z na videz majhnimi koraki lahko občina občutno zmanjša količino plastičnih odpadkov za enkratno uporabo in predvsem z njihovo uzakonitvijo poskrbi, da se bodo spremembe obdržale tudi ob morebitni zamenjavi vodstva. Z izkušnjami in praktičnim znanjem vpeljave takšnih sprememb bomo pod budnim očesom evropskih strokovnjakov občine vodili po tej ambiciozni poti, kjer bodo v elitni družbi postavile zgled ostalim širom Evrope. O podrobnih načrtih, zavezah in napredkih naših občin v okviru tega projekta vas bomo seveda obveščali, do takrat pa upajmo, da se nam jih pridruži čim več.

Piše: Ema Otavnik, foto: quokkabottles @ Unsplash

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...