11
Jul
2023

Tri nove slovenske občine na poti do zero waste

Veseli nas, da našo mrežo slovenskih zero waste občin sedaj krasijo kar tri nove! Občine Laško, Zreče in Gorenja vas – Poljane so namreč sprožile postopke za priključitev in že aktivno začenjajo z delom.

Do sedaj se jih je v mreži povezovalo 16, ki so z zero waste ukrepi skupaj preprečile čez 18.000 ton mešanih komunalnih odpadkov, cel kup stroškov in predstavljajo že skoraj četrtino prebivalstva Slovenije.

Z vstopom so se Laško, Zreče in Gorenja Vas-Poljane priključile vse večjemu valu tako slovenskih kot evropskih občin (ki jih je že okoli 500), ki k ravnanju z odpadki pristopajo celovito, saj si ne prizadevajo le za bolj učinkovite sisteme ločenega zbiranja, ampak veliko poudarka namenijo zmanjševanju njihovega nastajanja in ponovni uporabi.

Zero waste občine zato igrajo ključno vlogo pri soočanju z okoljskimi izzivi in spodbujanju trajnostnega razvoja. Občine kot take so namreč tiste, ki bodo morale v praksi uresničevati nove ambiciozne evropske politike, temelječe na krožnem gospodarstvu. Evropa je kot celina močno odvisna od uvoza surovin, katerih količine hitro kopnijo, njihova ekstrakcija oz. pridelava pa je čedalje dražja. Kroženje surovin, ki je pomemben del zero waste koncepta, tako predstavlja rešitev za ohranjanje virov, zaščito ekosistemov in blaženje podnebnih sprememb.

Vse tri občine sedaj stojijo pred pomembnimi koraki, s katerimi bodo začrtale svoje delovanje za naslednjih nekaj let. Čaka jih pisanje zero waste strategije, oblikovanje odbora, ozaveščanje in vključevanje vseh deležnikov, s katerimi bodo skupaj tlakovali pot do uresničitve vseh zadanih ciljev. Za dobro opravljeno delo jih nato čez dve leti čaka revizija in možna pridobitev laskavega evropskega zero waste certifikata.

Upamo, da se bodo v novi družbi sestrskih občin počutile odlično in bodo kot vse do sedaj služile kot navdih svojim sosedom. Zero waste občine so namreč veliko več kot le družbe z manj odpadki. Z aktivnim vključevanjem prebivalcev, podjetij in lokalnih organizacij krepijo občutek skupnostnega ponosa, sodelovanja in odgovornosti do okolja, ki v pore ljudi seže globlje kot le prazen koš in polna denarnica. 

Piše: Ema Otavnik

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...