11
Jun
2024

Nov priročnik za spodbujanje uporabe pralnih plenic na občinski ravni

Z namenom, da raziščemo prednosti pralnih plenic in jih tudi izpostavimo, je nastal priročnik, ki podrobneje opisuje, kako bi lahko na občinski ravni prispevali k njihovi večji uporabi in s tem še kje prihranili. S pralnimi plenicami lahko namreč prihranimo do 1000 € in 900 kg manj odpadkov pri enem otroku (ob upoštevanju da otrok od rojstva do kahlice porabi približno 5.000 plenic za enkratno uporabo).  

S promocijo uporabe pralnih plenic bi občine lahko pripomogle k preprečevanju nastanka mešanih komunalnih odpadkov, v tem primeru odpadnih plenic za enkratno uporabo, ki še vedno predstavljajo njihov velik delež (tudi do 14 %). Občine lahko z ozaveščevalnimi akcijami in finančnimi spodbudami približajo in omogočijo njihovo uporabo čim več družinam oz. dosežejo spremembo miselnih vzorcev v smeri, da: 

  • je njihova uporaba preprosta,
  • je njihova uporaba cenovno ugodnejša,
  • prinaša dodatne pozitivne učinke na zdravje otrok in okolja.

Poleg manj odpadkov, bolj zdravih ritk in nižjih stroškov, je uporaba pralnih plenic tudi spodbuda lokalnemu gospodarstvu. Pralne plenice namreč skoraj vedno izdelujejo mala ali srednje velika lokalna podjetja, imamo jih tudi v Sloveniji. Ponekod se pojavljajo tudi podjetja, ki ponujajo storitev pranja in upravljanja s plenicami, da je staršem in zavodom uporaba še lažja. 

V priročniku so izpostavljeni številni primeri dobrih praks tako domačih, še več teh pa iz tujine, ki so nam lahko vzor in motivacija za ukrepanje na tem področju.

Dostop do priročnika

Piše: Žaklina Žnajder, naslovna fotografija: Rifuzl

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...