11
Jun
2024

Uspehi slovenskih prireditev na poti zero waste

Na prehodu iz spomladanske v poletno sezono prireditev je čas, da se ozremo na izide ukrepov na poti zero waste in rezultate letošnjih sprememb pri podelitvi naziva, ki so se izkazale za bolj pravične in motivacijske za več ambicioznosti, kar dokazuje predvsem pogostejša uporaba pralnih kozarcev tudi na bolj množičnih prireditvah.

Kdo so novinci na poti zero waste?

Poleg Maratona treh src, festivala Kino Otok, Promenade okusov Velenje in (Z)mešanega festivala so se spomladi na zero waste pot prvič podali organizatorji prireditev Festival čokolade Radovljica, Cankarjev pohod Vrhnika, Vinska vigred Metlika in Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Družinski piknik v parku Krško je zero waste zavezo sprejel že lani, ukrepi pa so bili zaradi lanske odpovedi prvič izvedeni v letošnjem letu. 

(Z)mešani festival je potekal v kavarni Vetrinjc BarCoda, ki je v letošnjem letu pridobila naziv prve slovenske zero waste kavarne. Organizatorji so naziv z dvema zvezdicama prejeli že sedmo leto zapored. Odstotek ločeno zbranih odpadkov se je letos sicer nekoliko znižal (iz 96 % na 92 %), a to na račun nizkih količin odpadkov na sploh. V štirih dneh je nastalo le 23 gramov odpadkov na obiskovalca.

Na isti lokaciji je potekal tudi večerni del programa Slovenskih dnevov knjige v Mariboru. Prvi slovenski literarni festival na poti zero waste je v prvem letu dosegel dve zvezdici. V sklopu 5-dnevnega dogajanja je nastalo 49 gramov odpadkov na obiskovalca, ki so bili 91 % ločeno zbrani. 

Prvič na 100%!

Z dvema zvezdicama se lahko pohvalita še Cankarjev pohod Vrhnika in Družinski piknik v parku Krško. Na Vrhniki mešanih komunalnih odpadkov sploh ni bilo, količina na obiskovalca pa znaša 88 gramov. Prireditev v Krškem sicer kriterija 90 % ločeno zbranih odpadkov ni dosegla, a to gre pripisati naravi prireditve, ki je namenjena družinam in kjer k teži mešanih komunalnih odpadkov bistveno prispevajo odpadne plenice, in dejstvu, da je nasploh nastalo malo odpadkov. Vsak obiskovalec v Krškem je v povprečju proizvedel le 13 gramov odpadkov.

Pralne kozarce na vsako od prireditev

Maraton treh src ohranja eno zvezdico, izpostaviti pa velja napredek pri spodbujanju ponovne uporabe. Na tako množični tekaški prireditvi so bili prvič na prireditvenem prostoru v uporabi pralni kozarci, ki so pri naravoljubcih poželi veliko odobravanja. Uporaba pralnih kozarcev na dogodkih je bistvena za zmanjšanje količin odpadkov, zato je tudi eden od kriterijev za pridobitev dveh zvezdic. Ekologi brez meja jih nudimo tudi za izposojo in nakup

Prvič je bila na slovenskem maratonu uvedena dobra praksa, ki smo jo testirali na lanskem Lahinja trailu – tekači kozarčkov niso odmetavali ob progo, ampak v za to namenjene zabojnike, kar se je izkazal kot zelo uspešen ukrep. Dodatno je bilo okrepljeno ozaveščanje obiskovalcev VIP šotora, predvsem z namenom preprečevanja nastajanja zavržene hrane. Tudi letos so za zeleno stražo poskrbeli dijaki in dijakinje Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, zato rezultat 99 % ločeno zbranih odpadkov ne preseneča. Količina odpadkov na obiskovalca je iz lanskih 299 sicer padla na 295 gramov, vendar bo realna slika uspeha jasna šele ob prihodnji izvedbi, saj so bili letos prvič celovito obravnavani tudi odpadki gostinca. K visokemu deležu ločeno zbranih odpadkov je nedvomno prispevalo tudi posortiranje odpadkov, ki so nastali pri gostincu in podpornih službah (zdravstvo, vojska …). 

Do konca leta se na zero waste pot podajajo še Art kamp, Mestna promenada Brežice, festival Mladi levi, Red Bull Flugtag, Festival kave, Oktoberfejst, Pikin festival in jesenska izvedba velenjske Promenade okusov.   

Zero waste se splača

Za konec pa še nekaj dodatne motivacije za vse, ki še oklevate. Lanska izvedba Dneva EU v Ljubljani, ki je uspešno prejela zero waste naziv, je prav zaradi teh ukrepov na internem tekmovanju Evropske komisije za najboljše trajnostne dogodke zmagala v kategoriji velikih dogodkov v živo

Piše: Katja Sreš, foto: Katja Sreš, Urša Zgojznik, Boštjan Lah, Boštjan Selinšek, Tanja Levstik

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...