Zaglavje Podpri nas
Spremembe so možne!

Ljudje v času krize dokazujemo, da se da. Da se upoštevati navodila pristojnih, da se stopiti narazen, da bomo kmalu lahko spet skupaj, in da se spremeniti naše vsakdanje navade. A tudi ta kriza bo minila in od nje je odvisno, kako si bomo tlakovali našo prihodnost. Želimo si, da bo čim bolj zelena, zato so tokratne Čist-e-novice nekoliko ‘debelejše’, s poudarkom na alternativah in antropološkem razmisleku med štirimi stenami. #ostanidoma in beri ČEN!

Novice: krizni del
Thumbs up monstera
Ali bo koronavirus pokopal zero waste prizadevanja?

Zdravje je na prvem mestu, zato smo skupaj s kolegi iz mednarodnih mrež pripravili nekaj izhodišč, kako lahko brez skrbi in panike še naprej poskrbimo za odgovoren odnos do okolja.

Preberi več
Bo v času epidemije za skoraj tretjino več zavržene hrane v gospodinjstvih?

Večina živil ima rok uporabnosti od štiri do sedem dni, posledice ‘hrčkanja’ se zato poznajo tudi v naših zabojnikih za odpadke. Slovenska gospodinjstva smo odgovorna za več kot polovico vse zavržene hrane, z okrnjenim delovanjem ostalih deležnikov od vil do vilic pa se ta odstotek očitno še povečuje.

Preberi več
Branje v času korone

Pripravili smo naš izbor različnih publikacij, člankov in drugih vsebin s področja nekaterih najbolj problematičnih odpadkov, ki so vredni vaše pozornosti. Vse vsebine so vam na voljo v digitalni obliki, tako da vam za nova znanja sploh ni treba zapuščati doma.

Preberi več
Osebno
Pandemija – čas za umirjen premislek o odpadkih

»Pa tako dobro nam je šlo!« je po omrežju pripomnila prijateljica, s katero sva si dopisovala o čudnih navadah med pandemijo COVID-19. Razložila mi je, da je v medčasju, v katerem smo se znašli, spet začela kupovati več hrane v embalaži. Odgovoril sem ji, da ni edina. Tudi sam sem se zalotil, da spet kupujem bolj nerazsodno in namenim več pozornosti izdelkom, ki so na pogled »varni« pred virusi, kot pa tistim, ki so bolj prijazni do okolja.

Preberi več
Novice: nekrizni del
2100 besed o našem letu 2019

Lani smo obeležili deseto leto našega obstoja. Kot vsako preteklo leto, smo tudi 2019 zapakirali v 32-stranski dokument z dobrimi 2.100 besedami in okrasili s 23 fotografijami. Ne spreglejte najbolj zanimivih dosežkov, na katere smo še posebej ponosni

Preberi več
2 nakupovalna listka in izdelki brez embalaže

#covid19 in #ostanidoma realnost me je napeljala k prav posebnemu razmisleku. S prilagojenim tempom obiskovanja živilskih trgovin trenutnim razmeram, se je spremenila tudi ena najinih najbolj ključnih nakupovalnih navad. Načrtovanje sva prestavila v še višjo prestavo.

Preberi več
Nalepka Manj je več - kažipot za nakupe brez odpadkov

Kupi embalaže nas spremljajo vsepovsod, zato še posebej poudarjamo, da ločevanje odpadkov ni dovolj, pomembno je, da jih ne ustvarjamo. In zato imajo poseben pomen trgovine, ki v celoti ali vsaj del svoje ponudbe ponujajo kupcem v vračljivi embalaži in dopuščajo kupcu, da nakupuje s svojo. Odslej jih boste še lažje našli!

Preberi več
Ne spreglejte