27
Mar
2020

2 nakupovalna listka in izdelki brez embalaže

#covid19 in #ostanidoma realnost me je napeljala k prav posebnemu razmisleku. S prilagojenim tempom obiskovanja živilskih trgovin trenutnim razmeram, se je spremenila tudi ena najinih najbolj ključnih nakupovalnih navad. Načrtovanje sva prestavila v še višjo prestavo. Vsi obroki so načrtovani do naslednjega nakupa, posledično pa tudi vse sestavine. Tako ostane več v najini denarnici, več za tiste, ki se med trgovskimi policami sprehajajo malce težje kot midva, do treh velikih bioloških zabojnikov pod blokom s 60 enotami pa se sprehodiva, če je vse po sreči, le z neužitnimi ostanki hrane.

Korono na stran, tokrat se bom posvetila nakupom z lastno embalažo, ki so sploh v teh časih, super zadeva. Obremenjenim komunalnim delavcem delamo manj preglavic z odpadki, ob skrbi za higieno izdelkov za večkratno uporabo pa prav tako vsaj teoretično zmanjšamo možnost prenosa okužbe.

Zdaj pa res, korono na stran, čeprav je to očitno res težko. Ob načrtovanju prihajajočega večjega nakupa sem se zavedela, da uporabljam dva nakupovalna seznama na svojem telefonu. Enega za običajne nakupe in drugega za nakupe na rinfuzo. Ker vnosov, ki se večinoma ponavljajo, sproti ne brišem, sem se lotila mini analize najinih nakupov z lastno embalažo in bila pozitivno presenečena. Na najinem seznamu je kar 25 izdelkov, ki jih kupujeva z lastno embalažo, pa naj bo to v ‘konvencionalni’ trgovini, na samopostrežnih avtomatih ali v trgovinah z zero waste ponudbo.

Moj zero waste nakupovalni seznam: riž, pira, čičerika, kosmiči, moka, kava, meso, začimbe, sir, ribe, vino, sadje, zelenjava, čaj, kis, kruh in pekovski izdelki, testenine, olje, oreščki, soda, detergent za ročno pomivanje posode, detergent za strojno pomivanje posode, tekoči pralni prašek, šampon, milo.

Če bi nadaljevala z razčlenjevanjem posameznih širših izdelčnih skupin (npr. začimbe), bi se številka zagotovo še za enkrat toliko povzpela. Zavedam se, da obstajajo posamezniki in družine, ki jim gre nakup na rinfunzo še bolje od rok. A kot pravimo Ekologi, vsak korak šteje! Predvsem pa je pomembno, da se vedenjskih sprememb lotimo postopoma in usvojimo najprej tiste, ki gredo z roko v roki z našim življenjskim slogom.

V kakšnem od prihodnjih člankov bom zapisala, kje vse dobiva stvari iz najinega zero waste nakupovalnega listka, za začetek pa en preprost ‘trik’, ki je izvedljiv za vse – v trgovino se odpravite še z eno dodatno bombažno vrečko. Uporabite jo namesto papirnate za enkratno uporabo! Ker ja, vsi izdelki za enkratno uporabo so problematični, ne samo tisti iz plastike!

Nazaj h koroni. Čas doma namenimo razmisleku in prevpraševanju naših nakupovalnih navad. Korona nam dokazuje, da se vse da (če bi le hoteli, bi lahko zaustavili celo podnebno krizo!) in da potrebujemo zelo malo, da smo srečni.

foto: Laura Mitulla @ Unsplash

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...