Zaglavje Podpri nas
Od embalaže do oceana

Kot že mnogokrat, tudi tokrat v ospredje postavljamo ponovno uporabo. Je pač pomembna in eden najlažjih ukrepov za odgovorno ravnanje z viri in odpadki. Predmeti iz druge roke in nakup z lastno embalažo bi morali postati stalnica. Pa ne samo v naših domovih, ampak tudi v podjetjih, na prireditvah in v lokalnih skupnostih. Čas je, da spremenimo svoje navade, kot pravi tokratni kolumnist Jure Ausec. Da našim otrokom ne bo več treba raziskovati onesnaženosti rek in morja. Da bomo miselnosti 'kupi, uporabi, zavrzi', končno lahko pomahali v slovo

Novice
cover
Svetovni dan rinfuze: skupaj imamo moč, da zmanjšamo količino embalaže

16. junij je dan, ko smo še posebej “tečni” glede uporabe embalaže za ponovno polnjenje. Dan, ko vse spodbujamo k temu, da poklikate na naš zemljevid trgovin brez embalaže na portalu za ponovno uporabo Manj je več (ki smo ga mimogrede pred kratkim prenovili) in vsaj kakšen izdelek kupite brez embalaže oziroma v povratni embalaži.

Preberi več
Premierni Festival ponovne uporabe združil ljubitelje izdelkov iz druge roke

Verjamemo, da bo pozitivna energija, ki je v vladala na dogodku in pregnala nekaj začetnih dežnih kapelj, drugo leto združila še več ponudnikov in obiskovalcev ter da se bo glas o Festivalu širil, ponovna uporaba pa bo postala močan trend.

Preberi več
Zero waste je prava pot, ponovna uporaba pa bližnjica do tega cilja

Po letu premora so se ponovno srečali predstavniki mreže zero waste občin, potrdili pravilnost usmeritve in pozdravili nove občine članice in prve prejemnice evropskega zero waste certifikata.

Preberi več
Team building igra na temo zavržene hrane

Janko in Metka imata v letu 2022 drugačne probleme. Ker je minilo že toliko časa od takrat, ko sta bila revna in lačna, sta pozabila, kako skrbno ravnati s hrano, zato jo pogosto zavržeta.

Preberi več
Na Maratonu treh src dosegli zero waste cilj in ločeno zbrali 91,5 % odpadkov

Učinkovito ločeno zbiranje odpadkov je rezultat smotrnega načrtovanja vidne in dostopne postavitve ekoloških otokov, zapiranja obstoječih zabojnikov za mešane komunalne odpadke in predvsem prizadevanj Zelene straže.

Preberi več
Pirati plastike ob Dnevu Save: na Balkanu izrazito veliko plastičnih vrečk, mikroplastika prisotna do Beograda

Dan Save smo na spletni okrogli mizi obeležili soustvarjalci projekta Pirati plastike, ki smo ga ob tej priložnosti na pobudo Savske komisije razširili še na Hrvaško, Srbijo ter Bosno in Hercegovino.

Preberi več
Aktualni dogodki
Osebno
Ljudje smo čudna bitja navad

Vse, kar je torej »novo« (v resnici je delitvena ekonomija stara ravno toliko kot človeštvo), se nam zdi nenavadno in zato pristopamo do ideje z veliko mero dvoma.

Preberi več
Ne spreglejte