Avtor: Katja Sreš, dne 13. february 2023, 16:02

Lani sta naše delo med drugimi zaznamovala dva dogodka, za katera smo si obljubili, da ne sme obveljati ‘prvič in zadnjič’. Zato z veseljem napovedujemo, da ‘drugič’ že trka na spomladanska vrata.

25. maja 2022 smo v Kranju po dolgem času in prvič čisto zares organizirali letno zero waste srečanje. Dogodek, ki nudi prostor za izpostavljanje dobrih praks, proslavljanje mednarodnih dosežkov in zagotavljanje novih sodelovanj. Dogodek, ki poveže predstavnike občin, komunalnih podjetij, turističnih organizacij in občanov. Lani smo mu priključili še prvi Festival ponovne uporabe, ki v ospredje postavlja lokalne gonilne sile ponovne uporabe in manj je več miselnosti. Veseli smo, da bosta oba dogodka doživela svoj ‘drugič’, a na malce drugačen način - tokrat vsak na svojem, štajerskem koncu.

Koledarsko pomlad bomo pozdravili z drugim Festivalom ponovne uporabe, ki ga tokrat organiziramo v sodelovanju z družbo ZEOS. Festival, ki bo pospremil konferenco “E-oprema - prehod iz linearnega v krožno gospodarstvo” v sklopu Life projekta Spodbujamo e-krožno, bo potekal v sredo, 22. marca, med 12. in 17. uro na ploščadi pred mariborskim IZUM-om. Ob zagonu projekta Communities go circular bomo skupaj z Zeleno japko, Zvezo prijateljev Mladine Maribor, Ropotarnico, Nino Rozino, Mariborsko kolesarsko mrežo in drugimi predstavili zero waste način življenja, popravljali bomo elektronske predmete, kolesa in oblačila, si slednja izmenjevali in se navduševali nad izdelki z zgodbo in dolgo kilometrino. 

Kaj pa zero waste konferenca? 

Lani smo dali še eno obljubo. Letno zero waste srečanje bomo vsakokrat izvedli v drugi zero waste občini. Izbira pri 16 izjemnih kandidatih ni bila lahka, a odločili smo se, da tudi ta dogodek izvedemo vzhodno od Trojan in strokovnjake na področju ravnanja z odpadki povežemo v Slovenskih Konjicah. 12. aprila bo tako ponovno priložnost za letno zero waste inventuro, tudi tokrat pa bo rdeča nit krožna in v znamenju mednarodnega projekta Communities go circular. 

Več informacij o obeh dogodkih seveda še sledi, že zdaj pa vas vabimo, da si vzamete čas za popravila in ponovno uporabo!

Naslovna fotografija: Tadej Mulej