Avtor: Katja Sreš, dne 8. august 2022, 11:08

Kako otrokom in mladim približati okoljske teme? Vedno znova se izkazuje, da je prav področje odpadkov tisto, kjer lahko vsi nekaj postorimo. Tudi generacija, ki še nima moči odločanja, jo bo pa nekoč imela. Zato je pomembno, da tudi njim predstavimo ne le pomen ločenega zbiranja odpadkov, ampak tudi načine za njihovo preprečevanje. Zato smo veseli, da nas Ekologe brez meja osnovno- in srednješolci tako radi sprejmejo medse. 

Večletne izkušnje sodelovanja s šolami so nam pokazale, da mlade najbolj pritegnejo problematike onesnaževanja s plastiko, hitra moda in zavržena hrana. 

Plastika

Plastika ne raste na drevesih, pa vendar je nekako povezana z njimi. Ravno zaradi ohranjanja pljuč tega planeta so izumili tako trpežen in vsestranski material. A nekje na poti od leta 1907 do danes se je očitno zalomilo. Nadomestek za papir in druge naravne materiale lahko razpada tudi tisoč let. Še noben plastični izdelek, ki smo ga kadarkoli izdelali, se še ni razgradil. Pa vendar tako dolgoživ material pogosto uporabljamo le nekaj minut. Težko bi rekli, da ne obstaja večja neumnost, a tudi to se da, če se lotite naslednjega odstavka. Pa ostanimo še malce pri tem in poglejmo, kako se onesnaževanja s plastiko lotevamo v šolah:

  • Interaktivna delavnica za osnovnošolce, v kateri prepletamo oglede zanimivih video vsebin, skupinsko delo in vodene pogovore o izdelavi plastike, uporabi v vsakdanjem življenju in s tem povezanimi izzivi.
  • Srednješolcem priporočamo ogled filma Smeti, ki se poleg plastike loteva globalne problematike odpadkov (97 minut, slovenski podnapisi). 
  • Za vse starostne skupine pa imamo prilagojeno predavanje Plastika naša vsakdanja, ki mladim na ‘šolski’ način približa problematiko in predvsem rešitve.

Ideja za termin izvedbe: 22. 4. Dan Zemlje, 5. 6. Dan okolja

Zavržena hrana

Kaj je hujše od nekajminutne uporabe plastike? Odmetavanje hrane! Če bi bila zavržena hrana država, bi bila tretja največja onesnaževalka sveta. Če bi prepolovili njeno količino, bi lahko dan ekološkega dolga zamaknili za 13 dni. Največji delež k zavržkom prispevamo gospodinjstva, zato je pomembno, da se o tem pogovarjamo in iščemo rešitve vsi, tudi z mladimi. Tudi na to temo je naš ozaveščevalni načrt sestavljen iz več korakov:

  • Interaktivna delavnica za osnovnošolce s katero se posvečamo različnim idejam za zmanjševanje zavržkov v naših domovih. Mladi pripravljajo nakupovalne sezname, spoznavajo, da živila nepravilnih oblik niso nič manj okusna, predstavimo pa jim tudi kompostiranje kot enega najboljših načinom ravnanja, če zavržkov ne moremo preprečiti. 
  • Ogled filma Just Eat It oz. Ne meč’mo hrane stran priporočamo vsem generacijam. Mlada dokumentarista se odločita za zanimiv poskus - šest mesecev se prehranjujeta le s hrano, ki jo rešita iz trgovin, zabojnikov, pa tudi od prijateljev (75 ali 50 minut, slovenski podnapisi). 
  • Ne meč’mo hrane stran pa smo poimenovali tudi vseobsegajoče predavanje, ki je prilagojeno za različne starostne skupine. 

Omogočamo tudi izvedbo igre, ki smo jo pripravili po principu sobe pobega. Prek zanimivih ugank in nalog morajo mladi v skupinah sodobnemu Janku in Metki pomagati do manj zavržene hrane. 

Ideja za termin izvedbe: 29. 9. Svetovni dan brez zavržene hrane, 16. 10. Svetovni dan hrane, 24. 4. Slovenski dan brez zavržene hrane

Oblačila

Če pri plastiki in zavrženi hrani vemo, kaj storiti, pa odpadna oblačila predstavljajo veliko večji izziv. Na globalni ravni jih letno recikliramo manj kot 1 %, količine teh odpadkov pa iz leta v leto naraščajo. Edina rešitev je podaljševanje življenjske dobe oblačil, kar pa lahko storimo na več načinov, ki jih z mladimi spoznavamo prek:

  • Predavanje Obleka naredi človeka, ki predstavi problematiko hitre mode in tekstilne industrije ter vse konkretne korake za ohranjanje oblačil. 

Tudi na to temo smo pripravili zanimivo igro z ugankami in nalogami, ki pripeljejo do odgovora, kdo je Vidku sešil srajčico. 

Ideja za termin izvedbe: 23. 4. Dan v rabljenih oblačilih

Veseli bomo, če se bomo v prihajajočem šolskem letu srečali tudi z vami! Za vse informacije smo na voljo na info@ocistimo.si ali 040 255 433. Vse aktivnosti razen filmov so prilagojene na eno šolsko uro. Celodnevni najem filmov s slovenskimi podnapisi znaša 100 € + DDV (možno je izvesti več ogledov v enem dnevu), vse ostale aktivnosti, pri katerih smo prisotni tudi Ekologi brez meja, pa znašajo 190 € + DDV. Vse vsebine je znotraj teme možno kombinirati in zapolniti dneve dejavnosti. 

Posebna ponudba: za rezervacijo najema filmov do konca septembra nudimo 50 % popust (ogled je možen kadarkoli do konca šolskega leta 2023/24). 

Ste za poseben obisk Ljubljane?

Zero waste hunt je zabavno spoznavanje Ljubljane, ki vas vodi mimo najpomembnejših turističnih točk, ob tem pa usmerja pozornost na trajnostne možnosti, ki jih ponuja prestolnica. Reševali boste uganke, iskali zero waste točke, spoznavali mesto in se medtem zabavali. Na 90 minutnem sprehodu ne pozabimo niti na tekmovalni moment med ekipami. Strošek izvedbe znaša 12 € + DDV na udeleženca.