17
Jun
2014

V Evropi vedno več trgovin brez embalaže

Po Evropi nenehno narašča število trgovin, ki prodajajo izdelke in pridelke brez embalaže. Poleg že dobro uveljavljenih trgovin Effecorta v Italiji, Granel v Kataloniji (Španija) in Mass-Greisslerei na Dunaju, je nedavno svoja vrata odprla še trgovina Unverpackt v Nemčiji.

V trgovinah Granel lahko kupci najdejo različne vrste žitaric, suho sadje, začimbe, testenine, med, mila, olje itd., večinoma brez embalaže. Trenutno še ne prodajajo svežega sadja, mesa, rib in zelenjave, vse od naštetega namreč kupci lahko dobijo na 20 metrov oddaljeni tržnici.

Granel2
Trgovina Granel (foto: Zero Waste Europe)

Ideja trgovine je preprosta: kupimo samo toliko, kolikor zares potrebujemo. V običajnih trgovinah lahko izbiramo le med dvema ali tremi velikostmi embalaže. Stranke Granelovih trgovin so tako okoljsko osveščeni ljudje, ki iščejo zdravo hrano brez odvečne emalaže, kot tisti, ki jih je prizadela gospodarska kriza in jim trgovina za isti denar omogoča nakup manjših količin, a zato več različnih izdelkov. Za vrednost 1 kg riža, ki bi ga kupili v navadni trgovini, lahko tu kupijo 250 g riža, nekaj zelišč, nekaj olivnega olja, suhe paradižnike in gobe, 250 g mislijev za zajtrk in lokalno pridelano suho sadje …Večina izdelkov je pridelanih lokalno in ponudba se zato prilagaja letnim časom, saj je trgovina od večine pridelovalcev oddaljena manj kot 80 km.

V Berlinu je leta 2013 nepridobitno socialno podjetje Biosphäre pričelo ponujati čistila in letos še hrano brez embalaže – oboje z odličnimi rezultati. Na začetku so kupcem ponudili papirnate vrečke za suho hrano, a se je kmalu več in več kupcev odločilo za nakup bombažnih vrečk za ponovno uporabo, ali pa preprosto prinesejo svojo embalažo. Količina odpadne embalaže tako nenehno pada.

bulk-goods-in-reusable-bag
Bombažne vrečke za večkratno uporabo (foto: Zero Waste Europe)

Trgovina je locirana v okrožju Neukölln in izdelki imajo dve ceni: cenejši so namenjeni kupcem z nižjimi prihodki. Vsi izdelki in pridelki v trgovini so visoke kakovosti in ekološko pridelani, prednost imajo mali pridelovalci v regiji.

Zato v povezavi s trgovino nastajajo zelena delovna mesta tako znotraj kot zunaj njenega poslovanja, ima majhen okoljski odtis, saj večina pridelkov ni prepotovala dolgih razdalj, ne povzroča dodatnih odpadkov in kupcem ponuja lokalno, zdravo hrano po enakih ali nižjih cenah kot druge trgovine.

Leta 2014 bodo v Berlinu odprli še več podobnih trgovin.

Prispevek je povzet po člankih:
Packaging-free shopping on the rise in Europe
Granel: buy food, not packaging

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...