26
Jul
2016

Tudi moj dom brez odpadkov

Vsak od nas brez pomisleka dnevno prinaša v svoj dom na kupe stvari, ki se po nekaj minutah spremenijo v odpadke. Ponosni smo, če pridno ločimo papir, steklo in embalažo in to odložimo v prave zabojnike. In od tistega trenutka naprej te smeti zginejo izpred oči in niso več naš problem. A zgolj reciklaža ni rešitev!
Morda je čas, da začnemo razmišljati drugače. Bi lahko živeli tako, da bi v našem domu imeli samo stvari, ki jih res potrebujemo, kupovali hrano brez embalaže, šli po nakupih s svojo vrečko iz blaga, čistili z doma pripravljenimi čistili, ki ne škodujejo okolju…? Na prvi pogled se zdi to skoraj misija nemogoče. Kje začeti? Kako? Bomo zaradi tega imeli manj časa, bomo zapravili več denarja?

Leta 2008 si je Bea Johnson, Francozinja, ki živi z družino v Kaliforniji zastavila podobna vprašanja. In potem se je lotila stvari po svoje, korak za korakom. Bili so poskusi in bile so tudi zmote, a na koncu ji je uspelo. Nad uspehom je bila navdušena, saj je njeno življenje postalo bolj preprosto, nenadoma je imela več časa za družino, izlete, aktivno preživljanje prostega časa. Namesto, da bi doma drgnila in pospravljala, prala in likala kupe oblačil, se je lahko družila s prijatelji ali ustvarjala skupaj s svojima otrokoma. Svoje navdušenje je želela deliti tudi z drugimi in jim omogočiti lažjo pot do končnega cilja, zato se je odločila svoje izkušnje strniti v knjigi – priročniku, ki je vse prej kot skupek suhoparnih nasvetov, receptov in napotkov, ampak tudi resnično zanimivo in zabavno branje.

Bea_Johnson1

Bea Johnson (foto: Coleman-Rayner)

Zaradi izjemnega uspeha, ki ga je ta knjiga požela po vsem svetu (prevedena je že v 12 jezikov), blogov in zanimivih predavanj, Beo Johnson nekateri označujejo kot Zero Waste gurujko. Pa ni, brez skrbi! Je povsem običajna oseba, kreativna in zabavna, ima rada svoje življenje in planet na katerem živi. Nikomur ničesar ne vsiljuje, ne pridiga in žuga s prostom, ampak samo pomaga z nasveti in izkušnjami tistim ljudem, ki bi želeli nekaj spremeniti.

Jaz sem jo prvič videla v kratkem prispevku na televiziji in me je resnično pritegnila najprej s svojo osebnostjo, potem pa še z življenjskim stilom Zero Waste, ki je bil zame nekaj povsem novega in neznanega. Takoj sem kupila njeno knjigo Zero Waste Home v angleškem jeziku in priznam, da me je povsem očarala. Kmalu sem ugotovila, da je tudi v Sloveniji kar nekaj ljudi, ki so prevzeli tak življenjski stil, da pa bi jih bilo verjetno več, če bi bilo na voljo več informacij.

Zato je izid knjige Bee Johnson v slovenskem jeziku Dom brez odpadkov velika pridobitev. Izšla je ravno v času, ko se je začela Zero Waste miselnost počasi in zanesljivo umeščati v slovenski prostor.

Bea_Johnson2

 Odpadki družine Johnson v letu 2015 v enem kozarcu. Za tiste, ki šele začenjate – ne ustrašite se, prvih nekaj let bo mogoče kakšen kozarec več! (foto: Coleman-Rayner)

Če me vprašate ali je zdaj moj dom tudi brez odpadkov, lahko povem staro resnico, da prebrati knjigo ni dovolj, treba je tudi delati in nekatere stvari početi povsem drugače, kot jih delamo že vrsto let. Je izziv, a je tudi veselje in zadovoljstvo. Veliko sem že naredila, še več me čaka. Do enega kozarca odpadkov na leto pa je še dolga pot.

Za spodbudo pa še izsek iz znanega govora J.F.Kennedya (12.9.1962): We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard, because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one which we intend to win, and the others, too.

Slovenski prevod knjige Dom brez odpadkov lahko naročite v naši spletni trgovini Zelenci in s tem podprete delovanje našega društva!

Piše: Helena Nieboer

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...