08
Nov
2022

Portugalski občinarji na ogledu slovenskih dobrih praks

Kakor nas jesen razvaja s svojimi niansami rjave, oranžne in rumene, smo mi v drugi polovici oktobra razvajali naše goste z dobrimi praksami ravnanja z odpadki. Obiskali so nas predstavniki manjše portugalske občine São João da Madeira, ki je del večjega metropolitanskega območja Porto, in komunalnega podjetja Ecogestus. Občine São João da Madeira, Guimarães in Vila de Rei so se namreč letos zavezale, da bodo postale prve certificirane zero waste občine na Portugalskem.

Ker imamo pri nas mrežo zero waste občin že dobro razvito, smo primerljivi in dosegamo dobre rezultate na tem področju, so nas s tem namenom portugalski predstavniki tudi obiskali. V treh dneh smo se srečali z različnimi predstavniki komunalnih podjetij ter jim skozi predstavitve svojih programov in aktivnosti prikazali, kako sistem ravnanja z odpadki poteka v Sloveniji. Kopico koristnih informacij smo nabrali v Ljubljani, Kranju, Bledu in na Vrhniki, ki smo jih dopolnili z ogledom dobrih praks na terenu.

Ker je njihov cilj omejiti oz. zmanjšati količine vseh komunalnih odpadkov in precej izboljšati delež ločenega zbiranja, je bil fokus obiska predvsem na sistemu zbiranja od vrat do vrat za embalažo in biološke odpadke (trenutno ga izvajajo samo delno), optimizaciji zbiranja v večstanovanjskih objektih (večji del občine je urbano območje), sistemu plačaj, kolikor odvržeš (PAYT) ter strukturi računov (celovitejši sistem obračunavanja stroškov). Prav tako je bilo zanimivo slišati, s kakšnimi izzivi na področju odpadkov se soočajo v omenjeni portugalski občini in katere ukrepe oz. prakse bi lahko prenesli v svoje okolje.

Verjamemo, da smo naše goste navdušili za uvedbo ali nadgradnjo določenih ukrepov za boljše ravnanje z odpadki in se že veselimo povratnih informacij o rezultatih implementacij v prihodnjih letih. 

Posebna zahvala gre vsem, ki so nam pomagali pri sprejemu portugalskih predstavnikov: VOKASNAGA, Komunala Kranj, Infrastruktura Bled, Ribno Alpine Resort in JKP Vrhnika; iz nacionalne zero waste mreže.

Piše: Žaklina Žnajder, foto: Katja Sreš, Ana Golja

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...