23
Feb
2023

Prva dva gostinska ponudnika na poti do zero waste

Sporočilo za javnost

Sela pri Ratežu in Dvor pri Žužemberku, 23. februar 2023 – Danes so Ekologi brez meja predstavili prvi dve restavraciji na poti do zero waste in ob tej priložnosti organizirali okroglo mizo o odpadkih v turizmu. Prejemnikoma naziva zero waste, Blatnikovemu hramu in Gostilni Mrak, so se za omizjem pridružili predstavniki Slovenske turistične organizacije, nacionalne zero waste organizacije in prvi prejemnik poslovnega zero waste certifikata na svetu, Ribno Alpine Resort.

Ekologi brez meja od leta 2016 tlakujejo pot turizmu brez odpadkov. Pionirskemu Ribno Alpine Resortu, ki je razpolovil količino odpadkov, in številnim prireditvam, ki med drugimi presegajo 90 % ločeno zbranih odpadkov, sta se na zemljevidu dobrih praks pridružili tudi restavraciji Blatnikov hram in Gostilna Mrak. Lastnik slednje, Jože Mrak, je izpostavil nekaj majhnih korakov, ki so privedli do velikih sprememb. Leseno pohištvo v energetsko sanirani stavbi je izdelano iz nekdanjega mostu na Otočcu, pomembnost sodelovanja z vsemi deležniki pa se kaže tudi v spremembi navad dobaviteljev. Ti v Gostilno Mrak odslej dostavljajo olje za pripravo jedi neposredno iz cisterne v cisterno, za vračilo steklenic so dogovorjeni z dobaviteljem žganja, preostanek steklenih kozarcev in steklenic pa ponujajo v brezplačno uporabo vaščanom, ki z veseljem posegajo po njih. Pomen ozaveščanja gostov je izpostavila tudi Adrijana Rezelj iz Blatnikovega hrama, kjer poleg gostinske ponudbe nudijo tudi prenočitvene kapacitete. V restavraciji so se med drugim odločili za umik instant napitkov za enkratno uporabo ter plastenk, npr. vode z okusom in gostom namesto tega ponujajo alternativo. 

Pogovoru se je pridružil tudi lastnik in direktor Ribno Alpine Resort, Matija Blažič, prvi prejemnik poslovnega zero waste certifikata na svetu, kjer zero waste ukrepe nadgrajujejo že pet let.

“Marketinško je zero waste izjemno močan. Ne gre za strošek, ampak prihranek. Ne gre za odkrivanje tople vode, ampak sodobno obujanje konceptov, kot so jih poznali naši starši,” je izpostavil Blažič. 

Ana Golja, vodja zero waste turizma v Sloveniji pod okriljem Ekologov brez meja, je predstavila razliko med enotnim evropskim poslovnim zero waste certifikatom in slovenskim nazivom zero waste, ki se od certifikata razlikuje v podrobnosti kriterijev in osredotočenosti na ravnanje z odpadki ter reviziji s strani neodvisnih presojevalcev. 

Prav slednje pa je ključno za vključitev zero waste prizadevanj v Zeleno shemo slovenskega turizma Slovenia Green, je poudarila Maša Klemenčič iz Slovenske turistične organizacije. Shemo v letošnjem letu čaka prenova, v krovni turistični organizaciji stremijo k pridobivanju podatkov o vplivu turizma na okolje.

“Želimo si več poguma s strani STO in od ponudnikov. Gostje to iščejo,” je sklenila Klemenčič. 

Da jim pogum ni tuj, dokazujejo organizatorji srečanja, Ekologi brez meja, ki ne ostajajo le v Sloveniji. Lokalne dobre prakse bodo v prihodnjih mesecih razširili med drugim na Črno Goro, Portugalsko in Španijo, pozornost pa bodo usmerjali tudi v porast zanimanja organizatorjev prireditev za prehod na učinkovito ravnanje z odpadki in naravnimi viri. Z vzpodbudnimi besedami pa je dogodku dodal piko na i izkušeni Blažič:

“Mali koraki so potrebni, ampak nič čakat, kar na glavo. Mislim, da lahko vsako slovensko podjetje spremembe izvede v roku enega leta.” 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...