Single Blog Title

This is a single blog caption
31
Dec
2018

Tudi javne ustanove so lahko zgled

Ekologi brez meja že skoraj desetletje svoje napore usmerjamo v ozaveščanje posameznikov in preprečevanje nastajanja odpadkov na izvoru. Posameznikom se pogosto zdi, da so nemočni, da številk in kilogramov ne morejo zmanjšati. Da so proizvajalci, gostinci, javne ustanove večji grešni kozli. Jeziček na tehtnici sicer večinoma potrdi, da moramo najprej pomesti pred svojim pragom, a smo se Ekologi odločili spodbuditi javne ustanove, da postanejo zgled za posameznike pri ravnanju z odpadki.

Že v sklopu projekta Ne meč’mo hrane stran! smo pokukali v bolnišnice in domove za starejše ter preverili sistem ravnanja z (odpadno) hrano. Ugotovili smo, da so rešitve pogosto tako preproste in banalne, da jih kar spregledamo. Enostavne in konkretne korake pa je možno narediti prav pri vseh vrstah odpadkov, tudi plastičnih, ki so bili v letu 2018 še posebej na prangerju. Že v novem letu bodo stopile v veljavo nekatere prepovedi, od leta 2021 naprej pa se nekaterim plastičnim izdelkom za enkratno uporabo še posebej slabo piše.

A pri javnih ustanovah je situacija malce bolj zapletena kot pri gospodinjstvih. Na eni strani imamo delodajalce, ki sicer imajo moč za spremembe, a potrebo po njih pogosto spregledajo. Na drugi strani pa so zaposleni, ki si izboljšav želijo, a včasih niso v njihovi moči. Lahko bi mu rekli kar začaran krog

Da bi izstopili iz tega kroga smo Ekologi v sklopu prizadevanj za zmanjšanje uporabe plastike za enkratno uporabo, ki smo si jih zadali s projektom Plastika naša vsakdanja, in ob podpori programa People’s design lab, za isto mizo posedli zaposlene v javnih ustanovah in jih povprašali, kje jih najbolj čevelj žuli. Udeleženci z različnih ministrstev, občin in drugih trdnjav birokracije na prvo mesto postavljajo preveliko porabo papirja in nedosledno ločeno zbiranje odpadkov. Odgovornost za spremembo teh navad bi po njihovem mnenju morali prevzeti zaposleni in čistilni servisi.

Nekatere korake, kot je na primer uporaba ‘šmir’ papirja, lahko uvedemo že danes, na starega leta dan, brez stroškov in na ravni posameznikov. Spet drugi pa terjajo le malo volje in odločnosti, a so tudi tu rezultati že zelo hitro vidni. Priporočljivo je, da se sprememb lotevamo postopoma, zato smo Ekologi brez meja pripravili preproste ‘plonk’ listke z nasveti za preprečevanje nastajanja odpadkov v javnih ustanovah od najbolj enostavnih do malce bolj naprednih.

Novo leto je čas novih zaobljub. Naj bo med njimi tudi kakšna ‘zelena’ in zgled posameznikom.

 

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...