Avtor: Katja Sreš, dne 11. january 2022, 10:01

Preden se lotimo pregleda naših najljubših trenutkov v preteklem letu, ne moremo zatisniti oči pred tistimi na drugi strani lestvice priljubljenosti. Med njimi so tudi naše zgrešene napovedi. Magični krogli prihodnosti v 2021 smo dali priložnost za popravni izpit. Že v 2020 smo upali na podnebni preboj. A glej ga zlomka, nič nas ne sme presenetiti! 

Od podnebnih konferenc je še dolga pot do resničnega preboja in prodora okoljske ozaveščenosti v vsako možgansko celico naše družbe. Tudi žarek upanja, ki sta ga dajali rok za prenos najnovejše evropske odpadkovne zakonodaje in predlagana reforma proizvajalčeve razširjene odgovornosti, do tega trenutka še ni zasvetil. Na področju zmanjševanja zavržkov hrane in povečanja samooskrbe smo v mednarodnem letu sadja in zelenjave namesto enega koraka naprej, naredili dva nazaj, saj so količine zavržkov v tem obdobju še narasle.  

Vse pa vendarle ni bilo slabo. Okoljevarstveniki, ki plujemo v vedno bolj depresivnih razmerah, moramo ostati pozitivni in z majhnimi koraki graditi maratone sprememb. Nekaterih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo tako več ni mogoče dobiti na naših trgovskih policah, dobri možje pa so nam ob zaključku leta prinesli težko pričakovano Strategijo za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano: »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«.

Do takih premikov pa je mogoče priti le v sodelovanju, kar je bila rdeča nit našega leta 2021, ki smo ga povzeli v letnem poročilu. Še nikoli nismo tako malo ‘solirali’ in se tako zelo povezovali - z domačimi in tujimi projektnimi partnerji, znanstveniki, župani, s proizvajalci in odločevalci. S projektom Pirati plastike smo se še malce bolj približali šolarjem in njihovim mentorjem, Obleka naredi človeka se je dotaknil marsikaterega posameznika, največ časa pa smo posvetili občinam, o čemer priča tudi največje širjenje mreže slovenskih zero waste občin doslej. V slovarsko razlago pojma sodelovanje pa nedvomno sodi zgodovinsko povezovanje civilne družbe in udeležba na referendumu za vodo. 

Napovedovanje prihodnosti nam očitno ne gre, zato smo letos raje povabili strokovnjaka. Nam pa gre zato toliko bolj od rok sodelovanje in motiviranje vseh nas za male korake do velikih sprememb, zato vabljeni, da se z nami povežete in nas podprete tudi v 2022.