26
Jul
2016

Dopust brez odpadkov

Velikokrat je naše življenje zelo naporno in stresno in komaj čakamo na zaslužen počitek. Ti meseci so v znamenju kolon avtomobilov, ki se po polžje premikajo proti izbrani deželi. V avtih pa utrujeni potniki, ki si gasijo žejo z vodo v plastenkah, tešijo lakoto s hrano, na hitro nabrano na policah bencinskih servisov, zavito v vse mogoče papirčke, folije in plastiko. Ceno tega vsakoletnega preseljevanja narodov pa bo kot običajno plačala narava. Ali pa bo morda letos kaj drugače? Zakaj ne bi tokrat potovali in dopustovali v duhu Zero Waste?

Poglejte si nekaj zanimivih napotkov, kako lahko to naredite brez odvečnega truda. S tem ne boste imeli dodatnih stroškov, temveč boste prejeli nagrado v obliki dobrega občutka, da ste naredili nekaj dobrega za okolje.

zelva in vrecka(foto: EcoBnB)

  1. Na pot se odpravimo brez vode v plastenkah. S seboj vzamemo steklenico, ki jo sproti polnimo z vodo iz pipe. Ko se potepamo v tujih krajih, pa iščimo pitnike, v kavarnah in restavracijah pa prosimo za vodo iz pipe.
  2. Kadar bi radi dan preživeli v naravi in imeli piknik, prinesimo doma pripravljeno hrano v posodah za večkratno uporabo.
  3. Če bi radi na dopustu preiskusili nov šport, ne kupujmo za tistih nekaj dni popolne opreme. Sposodimo si jo!
  4. Če se ne moremo upreti nakupovanju spominkov, naj bodo vsaj izdelki lokalnih rokodelcev, narejeni iz naravnih materialov in takšni, da jih je moč koristno uporabiti.
  5. Tudi na dopustu ne pozabimo na ločevanje odpadkov.
  6. Hrano nakupujmo na lokalnih tržnicah.
  7. V restavracijah naj nas ne premami velika izbira privlačnih jedi. Naložimo si na krožnik toliko, kolikor lahko pojemo.
  8. Tudi na potovanju imamo pri sebi nakupovalno vrečko iz blaga. Saj ne zavzame veliko prostora!
  9. Ko se odpravljamo na pot, damo v kovček vse stvari, ki jih bomo resnično potrebovali. Tako se izognemo nepotrebnemu nakupovanju stvari, ki jih že imamo doma.
  10. Ko se odločimo za kraj, kjer bomo preživeli dopust, izberimo hotel, apartma ali kamp, kjer se zavzemajo za ohranjanje čistega okolja. Na tak način podpiramo njihova prizadevanja in na nek način vzpodbudimo (prisilimo?) tudi druge, da začno razmišljati drugače.

Se strinjate, da je vredno vsaj poskusiti?

Povzeto po članku 10 Ideas to reduce waste on holidays

Piše: Helena Nieboer

 zwturizem_mop

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...