21
Nov
2016

ČAS je D(EN)AR

Ne poznam nikogar, ki ne bi rekel, da je predpraznični čas stresen predvsem zaradi nakupovanja daril. Pa kljub vsemu večina odlaša do zadnjega trenutka in je zaradi tega stiska še večja. Pri tem nas muči še dilema, kaj kupiti. Ne sme biti predrago in ne prepoceni, vsaj kakšna drobna pozornost, radi rečemo. Ponavadi se ravno te drobne pozornosti po praznikih znajdejo na sejmu »bednih daril«. Za nas so bila strošek, za prejemnika pa breme.

So lahko prazniki brez daril? Za bolj radikalne je odgovor enostaven – seveda. Med te sodim tudi jaz. Daril ne dajem in jih ne sprejemam. Pri nas kupimo samo tisto, kar potrebujemo in takrat ko potrebujemo. To pa ne pomeni, da ne praznujemo in da se nimamo lepo. Ravno nasprotno! Čas, ki ga sicer prebijemo s tekanjem po trgovinah, porabimo za zanimiv sprehod ali ogled gledališke predstave.

Obdarovanje je tudi tradicija, ki je v nas globoko zakoreninjena, zato se s tako radikalnimi posegi mnogi ne bi strinjali. Še posebej, če so pri hiši otroci. Lahko pa smo zmerni, racionalni in kupujemo izdelke, ki so bolj trajni in okolju prijazni. Še najlepše je, če ustvarjamo kar sami in pri tem vključimo ostale družinske člane ali prijatelje. Naj bo to obenem tudi čas za druženje, ki je postalo na splošno zelo redka dobrina.

rustikalna_smreka_7

(foto: Klemen Brumec)

Najbolj Zero Waste darilo – brez darilnega papirja in potrošenih naravnih virov, za katerega ne porabimo nič denarja, a je istočasno najbolj dragoceno, je ČAS!

Dandanes nihče nima časa, saj imamo na stotine »prijateljev«, katere moramo nujno spremljati po Facebooku in Instagramu, da bomo vedeli, kaj so jedli in kaj so si kupili. Pošiljamo na stotine elektronskih sporočil, da bodo vsi vedeli, kje se trenutno nahajamo in kaj počnemo in zato sploh nimamo časa za osebne stike z ljudmi iz mesa in kosti. Vse to počnemo seveda poleg službenih, šolskih ali družinskih obveznosti. Pretiravam? Malo že, priznam, a družba nezadržno drvi v to smer in bo prej ali slej potegnila s seboj tudi posameznike, ki so se temu do sedaj uspešno upirali.

Ustavimo se za hip in odložimo svoje elektronske pripomočke. Pojdimo s prijateljico na potep in ji dovolimo, da v živo pove vse tisto, kar bi sicer objavila na FB. Skupaj uživava v okusih in vonju hrane – bolje je kot slika na Instagramu! Poleg tega je okoli nas veliko ljudi, ki so zelo osamljeni, ne samo sosedi tudi kakšni bolj oddaljeni sorodniki. Povabite takšno osebo, da gre z vami na izlet ali v kino ali v kavarno na kavico in pogovor. Čas, ki ga namenite tej osebi, je najbolj dragoceno darilo, ki bo tudi hvaležno sprejeto.

Sentimentalno? Mogoče pa res, ampak tudi to si moramo kdaj privoščiti. Saj bi dodala »emoticon«, ampak za sentimentalnost ga še ni. Le zakaj?

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...