09
Okt
2016

Tudi prehlad je lahko Zero Waste

medicine-thermometer-tablets-pills

Pridejo dnevi, pridejo situacije, ko bi svoja prepričanja najraje vrgli skozi okno, kajne?

Morda je bolezen za nekatere izgovor, da za nekaj časa pozabimo na Zero Waste.

Konec septembra, začetek oktobra je ponavadi obdobje, ko sezonske gripe in prehladi »pustošijo« po Sloveniji. Mene najdejo vsako leto, brez izjeme, tudi po večkrat, če je treba.

»Vzemi lekadol,« mi ob vsaki priložnosti, ko se z rdečim, razbolelim nosom sprehajam po stanovanju in pokašljujem, govorijo domači. »Bo hitro bolje.«

Ne vem, kako je z vami, ampak pri meni to ne deluje. Zdi se mi, da s tableti samo prelagam dan, ko se bom pošteno prehladila in bom morala tako ali tako par dni odležat.

Povsem resničen je rek, ki pravi: »Če prehlad zdraviš, traja en teden, če ga ne, pa sedem dni.« Potemtakem nima nobenega smisla, da bi kupovali raznorazne tablete in lekarniške pripravke in s tem še večali kup smeti na odlagališčih, ki že tako grozi, da nas bo pokopal.

Medtem ko mi doma večkrat besno zabičajo, naj vendarle že pojem tisto tableto, če ne želim pristati v bolnici (ne sprašujte me, kakšan logika je tu zadaj), pa zdravnica pravi drugače. »Odležat, na toplem bit’ pa veliko tekočine popit’.« In me nažene domov.

Priznam, vse našteto mi še kako paše, ko se me loti prehlad. In, če kdaj, je bolezen čas, ko moramo poslušati telo ne pa delovati proti njemu in ga polniti z zdravili, ki v bistvu zdravijo samo simptome, dejanskega problema pa ne. Ko začutim, da se me nekaj loteva, tako sledim že ustaljenemu postopku:

Kak dan si vzamem prosto. Verjamem, da to ni vedno mogoče, je pa vseeno bolje, da to storimo čimprej, preden je naš imunski sistem zaradi stresa že tako oslabljen, da lahko zbolimo tudi za čim resnejšim.

Toplo se zavijem. Zelo pomembno je, da nas v času prehlada ne zebe. Ker me ob prižganih radiatorjih hitro začne boleti glava, se raje toplo oblečem, si nadenem puhaste nogavice in se pokrijem z eno ali dvema odejama. Če se začnem pri tem potiti, še toliko bolje, saj s potenjem toksini zapuščajo telo – le potem, ko se dobro spotimo, se moramo preobleči v čista oblačila in po možnosti zamenjati rjuhe.

Skrbim za svež zrak. Že res, da nas med prebolevanjem prehlada ne sme zebsti, vendar vseeno ni dobro, da se zadržujemo v postanem zraku. Približno na vsakih pet ur se zato prestavim v nek drug prostor v stanovanju, v spalnici pa za pet minut na široko odprem vrata in okna, da se prostor dodobra prezrači. Ko zaprem okno, počakam še nekaj minut, da se prostor ponovno ogreje in se nato spet udobno namestim v posteljo.

Veliko pijem. Čeprav se načeloma težko prisilim, da pijem vodo, se vsaj v času prehlada posebej potrudim, da moje telo dobi veliko tekočine. Zelo rada imam tudi različne čaje, vendar teh nikoli ne kupim v vrečkah, saj čajne vrečke vsebujejo primesi, zaradi katerih niso biorazgradljive. Moj najljubši čaj je metin, meto pa naberem kar iz lončka na domačem balkonu – lahko pa poiščete tudi kmetijo, kjer se ukvarjajo z zeliščarstvom ali obiščete prodajalno čaja. V obeh primerih vam bodo čaj gotovo nasuli v embalažo, ki ste jo prinesli od doma.

Dobro jem. Ne, to ne pomeni, da se je potrebno med prehladom vsak dan basati z ogromnimi količinami hrane. Pomeni, da moramo v tem času še posebej paziti, da pojemo veliko svežega sadja in zelenjave, lahko tudi v obliki juh in smoothiejev, ter da je hrana, ki jo zaužijemo, kakovostna. Sama raje pojem pet lahkih obrokov kot tri težke, saj se lahko zgodi, da me v nasprotnem primeru poleg glave boli še trebuh.

Pijem doma pripravljen sirup. Zanj sem sicer slišala šele pred kratkim, od mami, a se mi zdi, da bo postal stalnica v mojem boju proti sezonski gripi in prehladom. Izdelava je zelo preprosta in popolnoma brez odpadkov. Potrebujemo le srednje veliko ingverjevo korenino, dve limoni in med. Ingver spodbuja potenje in pomirja želodec, limona vsebuje veliko vitamina C, ki krepi imunski sistem, med pa pomirja vneto grlo. Ingver dobro operemo in ga narežemo na kolute, enako storimo z limono. Izmenjaje ju naložimo v kozarec za vlaganje in do vrha prelijemo z medom. Po nekaj urah lahko začnemo uživati domači sirup, ki je odličnega okusa – lahko ga zjutraj in zvečer dve mali žlički pojemo kar tako, lahko ga vmešamo v kozarec vroče vode ali pa si z njim osladkamo čaj brez embalaže. Malce drugačna različica sirupa je, da ingver olupimo, limono pa stisnemo in narezan ingver, limonin sok in med damo v multipraktik. Ta oblika je malce bolj pekoča, saj pojemo tudi nekaj ingverja.

Počivam. Prosti čas, ki ga imam na voljo, izkoristim za počitek. V postelji se mi pridruži kakšna dobra knjiga ali serija. Ko začutim potrebo po tem, za nekaj minut (ali ur) sladko zadremam. In prehlada ni več.

Kdo pravi, da so vse dobre rešitve zapakirane v plastiko?

Martina Drobne, Zero Waste Hooman

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...