05
Okt
2017

Brez embalaže v Lizboni

Kmalu bo minil mesec, odkar sem prišla v Lizbono na študentsko izmenjavo. Mesto me je takoj očaralo s svetlobo, slikovitimi ploščicami – azulejosi – in pristno prijaznimi ljudmi, presenetili pa so me ne tako redki plastični odpadki po tleh (nekajkrat sem jih kar pobrala, upajoč, da me bo morda kdo posnemal – sem pa tudi že pobrskala po internetu in ugotovila, da so imeli letos spomladi čistilno akcijo). Ampak to ni bistvena tema tega prispevka. Predvsem sem želela predstaviti trgovinico z živili v razsutem stanju, Mario Granel. Obiskala sem jo nekega dopoldneva in poklepetala z mlado prodajalko, ki je povedala, da je to prva in zaenkrat največja lizbonska trgovina, kjer je ponudba živil v razsutem stanju tako raznovrstna. Dodala je, da obstaja še nekaj drugih, manjših trgovin, da pa se trend počasi razvija v to smer.

Živila v trgovini lahko spraviš v papirnate vrečke, lahko pa prineseš svojo embalažo. Poleg zares široke palete ekološko pridelanih živil – od različnih vrst moke, žit, stročnic, oreškov in začimb do piškotov, kostanjevega medu in agavinega sirupa – ponujajo tudi Bee’s Wrap (folijo za živila za večkratno uporabo, ki jo dobimo tudi pri nas) in steklene ter jeklene posodice za najrazličnejše namene, od kozarčkov do kavnih skodelic.

Sama sem tokrat spravila kupljeno hrano v papirnate vrečke, zdaj pa sem na lovu za – po možnosti rabljenimi – steklenimi kozarčki, kamor bom lahko živila vsula v prihodnje. Če jih ne najdem, pa lahko vzamem vsaj plastične posodice, ki jih imamo na voljo v študentskem stanovanju, ker so jih njihovi lastniki pač pustili tam.

Če koga zanese pot v Lizbono, je ta trgovina torej eden od kotičkov, ki se ga splača obiskati – če ne drugega, vsaj za navdih, ki ga odnesemo nazaj domov.

Piše in foto: Višnja Jerman

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...