18
Dec
2018

Sprosti se, december je!

Ko pogorijo zadnje sveče na pokopališču in se debate o obsedenosti z njimi končajo, v moj e-nabiralnik prileti še eno tradicionalno novinarsko vprašanja: umetna ali naravna? Smrečica, seveda.

V poplavi alternativ je takšna dilema že davno ‘passé’. Najboljše je, če smo malo kreativni in smrečico izdelamo kar sami, recimo iz odpadnih materialov ali pa iz suhih vej drugih dreves. Lahko pa tudi okrasimo smreko v gozdu ali na svojem dvorišču, kot so to počeli v starih dobrih časih. Pri tem seveda uporabljamo okraske iz naravnih materialov in jih po koncu praznikov odstranimo. Poleg omenjenih alternativ je okolju prijazna opcija tudi ‘najem’ drevesa, na primer pri organizaciji Zeleno drevo. Če pa smo že postavljeni pred dilemo umetna ali naravna, je bolje da izberemo slednjo, ki mora biti ustrezno označena in posekana na trajnosten način. V kolikor pa dobimo umetno smrečico od nekoga drugega ali v centru ponovne uporabe, pa jo seveda uporabljamo kar se da dolgo.

Zdaj, ko smo rešili to tradicionalno dilemo, se lahko posvetimo še ostalim ‘odpadkovnim’ pastem, ki na nas prežijo v zadnjem mesecu leta. Prva, edina in najpomembnejša lekcija tega zapisa se glasi: sprosti se! Prazniki so čas za družino, prijatelje in ne za beljenje glave s seznami želja, božično večerjo in izbiro, na katero okno natakniti plastičnega božička, ki daje sosedom signal, da tudi mi vemo, da se bliža konec leta.

Priznam, zlagala sem se. Še eno lekcijo imam za vas: pamet v roke! Predvsem, ko opravljate zadolžitve dobrih mož, ki pod vašo umetno, naravno ali kakršno koli že smrečico nastavijo bleščeča darila. Za mnoge je obdarovanje postalo pravo breme, saj je težko izbrati pravo darilo za nekoga, ki že ima vse. Rešitev za to zagato je ‘pametno’ obdarovanje. Zagotovo ne bomo zgrešili, če bomo podarili svoj čas ali doživetja npr. vstopnice za kino, povabilo na večerjo … Seveda lahko bližnjim podarimo tudi kaj v bolj fizični obliki. Pri tem sledimo načelu, da najprej kupimo reči iz druge roke ali pa jih izdelamo sami (npr. domača kozmetika – a bodimo pazljivi, da pri teh poskusih ne nastane še več odpadkov). Če nič od naštetega ne pride v poštev, pa posežemo po novih izdelkih, ki jih naj bodo kakovostni in za čim daljšo uporabo. Tudi pri zavijanju daril bodimo pozorni, da uporabljamo ekološke alternative npr. časopisni papir, staro blago itd.

foto: Ukonserve

Smrečica izbrana, darila zapakirana, manjka še dekoracija! Okraski na smrečicah sicer ne predstavljajo takšnega problema, če jih uporabljamo dlje časa, morda celo iz generacije v generacijo. Je pa seveda problem, ker se tudi ‘moda’ božičnih drevesc menjuje vsako sezono, kar nas sili v to, da sledimo trendom in kupujemo okraske v takrat modni barvi in obliki. Če je že DIY takšen hit, ga lahko uvedemo tudi pri okraševanju in izdelamo angelčke, božičke in jelenčke iz papirja, testa ali drugih naravnih materialov. Pa še bojazni ni, da bo smrečica enaka kot pri sosedu. Namesto kilometrov lučk pa raje vklopimo svojo pamet in se držimo načela manj je več. Veliko bomo naredili tudi če uporabimo časovnike za osvetljevanje in LED lučke.

Zadnja, a zelo ključna dimenzija prazničnih dni pa je hrana. Modro je, če se odločimo za takšno večerjo, ki jo lahko shranimo do nekaj dni, kjer počaka na kakšnega poznega gosta. Ne pustimo, da bi se potica osušila, narežimo in postrezimo sproti, večkrat po manj. Potrudimo se, da ne pripravimo preveč hrane, če pa se že zgodi, da nam ostane, jo ponudimo gostom ali osamljenemu sosedu, ki bo zagotovo vesel domačega obroka.

Če ste tiste sorte bralcev, ki preberejo zgolj prvi in zadnji odstavek, pa še povzetek: sprosti se, december je!

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...