22
Apr
2019

Se lahko zabavamo tudi brez smeti?

Večkrat, ko se sprehajam zvečer po mestu, me presenetijo do vrha napolnjeni koši za smeti. Pločevinke, bivše pice, reklamne vrečke in vse mogoče. Tudi povsod po tleh, “ker ni pasalo v tisti presneto majhen koš”. Mogoče pa ljudje potrebujemo večje smetnjake. Kar bi pomenilo KAOS. Tako brezbrižno smo lahko razmišljali pred dvajsetimi leti. Ampak to so bili drugi časi, bolj neobremenjeni. Doma ena vrečka, mogoče dve in vedno z istima v trgovino. Zelenjava ni bila ovita v več plastike kot sama tehta in polente nisi kar kupil narejene, ker polenta se menda ja kuha doma. Takrat je še bil prostor na svetu za vse bodoče smeti. Ni minilo veliko, pa smo ga zasičili. V pičlih dvajsetih letih v zadušljivi dobi plastike.

Kdaj, kako, ZAKAJ?

Vsak dan ima rojstni dan okoli devetnajst milijonov ljudi, to je devetnajst milijonov krat povprečno število svečk na torti, ki romajo v devetnajst milijonov plastičnih vreč, na kupu ovijalnega papirja za vsaj devetnajst milijonov daril. Vsak dan. Ves čas.

Kupili smo petdeset plastičnih lončkov, paketek dvajsetih plastičnih krožnikov in če smo že vzeli vse to, pa vzamemo še paketek plastičnih vilic za 1 €. “Seveda, mulci tako ali pa tako vse razbijejo.« Kaj pa če organiziramo kaj večjega? Poroko, koncert, morda praznovanje abrahama v krogu cele družine.  Vzemimo povprečje. Rojstnodnevna zabava pomeni pet ljudi, koncert tisoč ljudi. Vsak dan je devetnajst milijonov rojstnodnevnih zabav in sto tisoč koncertov. Izračunana številka zavrženih kosov plastike na kalkulatorju presega meje zaslona.

Foto: Once Wed

Kaj so torej alternative? Bodimo iskreni, za skoraj vse obstaja vsaj ena. Od tega da se kakšnemu nakupu izognemo, do tega da nakup premislimo in kupujemo bolj odgovorno. Bom za rojstni dan svojega otroka pijačo postregel v domačih kozarcih ali kupil tiste plastične, ki se ne razbijejo?  Seveda je druga možnost lažja, ni pa boljša.

Pri nas se počasi dviguje ozaveščenost in z njo vse pogosteje prireditve z ekološko noto. Nič novega ni, da pridemo na koncert in plačamo kavcijo za kozarček za večkratno uporabo. Tega se na koncu prireditve enostavno opere. Briljantno in nujno potrebno.

Zero waste prireditve

Ob kratkem pogovoru z Martinom Počkarjem sem spoznala, da je z željo in voljo mogoče ustvariti festival po svoji podobi. Pri KUD Coda so ustvarili prvi zero waste (Z)mešani festival, ki je lahko nastal le s tesnim sodelovanjem celotne ekipe, upoštevanjem ukrepov preprečevanja nastajanja odpadkov in ločevanjem tistih najnujnejših. Potreben je bil temeljit razmislek, kje vse se nabira balast in kako ga razbremeniti. V njihovem primeru so se izognili tiskanju letakov dogodka in namesto tega uporabili QR kodo in ponovno uporabili lanske letake. Ukinili so plastične lončke, slamice in sladkor v vrečkah. Vsak dan se je spremljala teža odpadkov. Na koncu so dosegli neverjeten uspeh, saj so ločili  95 % vseh odpadkov in upoštevali načela ohranjanja kulturne in naravne dediščine ter ohranili čisto in zdravo okolje, kar je tudi zapisano kot njihovo prvo načelo statuta.

Podobne zgodbe se pri nas počasi zbujajo, mi pa verjamemo v njihov uspeh in upamo na preporod /renesanso ravnanja z odpadki. Globalno.

Piše: Etian Nedić

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...