12
Dec
2019

Zero waste življenje v ZDA

Ste že poskusili živeti po načelih zero waste doma? Vas zanima kako to v praksi poteka, če poletje preživiš v ZDA? Potem le nadaljujte z branjem, saj bom opisala svojo izkušnjo.

To poletje sem se odločila preživeti v kraju Jackson Hole, v zvezni državi Wyoming, kjer sem delala v trgovini s spominki in med prostim časom potovala.

Pripomočki

Ker sem že leto prej sledila načelu »čim manj odpadkov, tem bolje«, sem s sabo vzela stvari, za katere sem vedela, da jih bom potrebovala med bivanjem v Ameriki: lesena zobna ščetka, doma narejena zobna pasta, zobna nitka, trdo milo, leseni glavnik, pralni vložki, menstrualna skodelica, maskara, maslo za telo, sončna krema, škarjice, ščipalec za nohte, strgalo za noge, naravni deodorant, tri vrečke za ponovno uporabo ter celo ščetka za posodo iz kokosovih vlaken. Tako večino časa nisem ničesar pogrešala, predvsem v kopalnici.

Nakupovanje

Glede na to, da velja prepričanje, da je v ZDA težko dobiti izdelke brez plastične embalaže, sem bila radovedna, ali bo res tako. Moja prva izkušnja s trgovino je bila na srečo pozitivna! S prijateljico sva obiskali trgovino s cenejšimi izdelki (imenovala se je Smith’s), kjer sem našla ogromno izdelkov na rinfuzo. Tega nisem pričakovala, zato s seboj tudi nisem imela dovolj vrečk za večkratno uporabo. Iskala sem, kje bi se jih dalo kupiti, vendar nisem našla trgovin s pripomočki za zero waste življenje. Sklenila sem, da je uporaba vrečk za večkratno uporabo še vedno boljša možnost, kot da bi kupovala hrano v plastičnih vrečkah, zato sem jih naročila prek spletne strani Amazon.

Hrana

Hrana, ki sem jo kupovala, je bila večinoma na rastlinski osnovi, saj sem se tako prehranjevala že prej. Večina zelenjave in sadja je imela nalepljene plastične listke in bila speta z elastiko, kar je zame pomenilo več odpadkov. Nisem kupila veliko predelanih izdelkov, nekaj stvari pa sem kupovala v plastiki (npr. mleta lanena semena, kakav, tofu), saj ni bilo alternativne možnosti. Od hrane sem najbolj pogrešala kokosov jogurt, ki ga v Sloveniji kupujem v Rifuzlu. Najbolj vesela pa sem bila, ko sem ugotovila, da imajo v trgovini Smith’s mlinček za izdelovanje arašidovega masla, ki ga lahko kupiš v svoji posodi. Če bi lahko z dvema besedama opisala trgovine v Ameriki, bi to bilo: preveč stvari. Da kupiš samo tisto, kar potrebuješ, v ZDA predstavlja največji izziv.

Iskala sem tudi alternativne možnosti nakupovanja, sploh za stvari, ki jih ni bilo mogoče kupiti brez plastike. Odkrila sem, da je v mestu dvakrat tedensko tržnica. Tam sem potem skoraj vsak teden kupovala borovnice, saj so jih imeli samo v kartonasti škatli. Vseeno pa sem morala prositi trgovca, da mi jih da brez vrečke.

Ko sem opazovala Američane pri nakupovanju, sem ugotovila, da večina uporablja plastične vrečke za sadje in zelenjavo, le eno sem videla uporabljati svoje vrečke. Dobro je vsaj to, da imajo pri blagajnah večjih trgovin trajnostne in papirnate vrečke, ker je tam zakonsko prepovedana prodaja plastičnih. Sem pa ujela pogovor nekega kupca v trgovini, ki je rekel, da je zelo nepraktično, ker ne dajejo več brezplačnih plastičnih vrečk. Menim, da je ekološko mišljenje vstopilo v glavo redkim Američanom, saj so tudi moji sodelavci kupovali plastenke in sem bila ena redkih, ki je s sabo nosila flaško za večkratno uporabo.

Ravnanje z odpadki

Manj prijetna novica je bila, da v mestu ne ločujejo odpadkov. Opustila sem željo, da bi sama nosila odpadke na odlagališče, kjer so zabojniki za ločevanje odpadkov. To bi mi vzelo preveč časa, saj bi se tja morala voziti z avtom ali avtobusom. Sem pa tako s prve roke videla, kako dobro je za okolje, da imamo takšen sistem ločevanja v Sloveniji.

Ponovna uporaba

Vendar sem kmalu odkrila nekaj pozitivnega. Ste že kdaj slišali za »thrift store«? To je trgovina z izdelki iz druge roke, kamor lahko prinesete stvari, ki jih ne potrebujete, v njej pa lahko vse te stvari kupite po zelo nizki ceni. A ni to super? Tudi v Sloveniji obstajajo takšne trgovine (npr. Center ponovne uporabe) ampak, za razliko od ZDA, niso tako razširjene. Že prvič, ko sem obiskala eno od njih, sem dobila akustično kitaro, med poletjem pa še nekaj uporabnih stvari za v kuhinjo ter par oblačil. Poleg tega sem stvari, ki jih nisem potrebovala, na koncu svojega bivanja v Ameriki odnesla v to trgovino in tako preprečila, da jih vsaj nekaj ne zaide na odlagališča.

Moja izkušnja v ZDA mi je pokazala, da se je glede na okolje treba prilagajati in sprejeti dejstvo, da je v drugih krajih enostavno drugače. Seveda bi rada, da bi bila na voljo tudi npr. detergent za posodo in prašek za perilo, ki bi ju natočila v svojo embalažo, ampak nekaj takšnih stvari enostavno nisem dobila. Ni važno, kje smo, važno je, kako razmišljamo in kaj smo pripravljeni narediti za čistejše okolje in za nas.

Piše in foto: Andreja Mišič

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...