12
Okt
2021

Sadovi Zero waste Svečane trgatve Stare trte: 45 kg grozdja in manj kot kilogram mešanih komunalnih odpadkov

Prvo oktobrsko nedeljo smo Ekologi brez meja preživeli v Mariboru na 35. Svečani trgatvi Stare trte. Ker imamo radi vino? Tudi, ampak predvsem za to, ker se je organizator, Zavod za turizem Maribor, že lani zavezal, da bomo na prireditvi skupaj poskrbeli za manj odpadkov in njihovo dosledno ločeno zbiranje. Tako smo 3. oktobra končno uresničili vse načrtovane ukrepe, s katerimi je Svečana trgatev pridobila naziv Zero waste prireditev

Rezultati

Pa pojdimo najprej k številkam: 

  • skupno je nastalo 31 kg odpadkov,
  • od tega le 0,6 kg odpadkov, ki jih nismo mogli razvrstiti v zabojnike za ločeno zbiranje (mešani komunalni odpadki),
  • največji delež (20,2 kg) odpadkov pa so predstavljali biološki odpadki. 

Če preračunamo, je prireditev tako dosegla 98 % stopnjo ločeno zbranih odpadkov, kar je trenutno rekord v mreži Zero waste Slovenija in jasen pokazatelj, da se da! 

Ukrepi

Zdaj pa poglejmo, kako nam je to uspelo. Že pred letom in pol je padla odločitev, da bo šla Svečana trgatev Stare trte po zero waste poti. Podpisali smo zavezo in skupaj z organizatorji pripravili načrt ukrepov, med katerimi je bilo tudi usposabljanje za vse sodelujoče (še posebej gostince). Vidno smo izpostavili ekološki otok in bili v pomoč pri pravilnem odlaganju odpadkov, kar se je izkazalo še posebej koristno zaradi biorazgradljive embalaže iz sladkornega trsa, ki jo je za gostince zagotovil Zavod za turizem Maribor. 

Namesto kozarcev (teh se je nabralo le za 5 kg) smo raje razbijali mite. Tudi tokrat nam je namreč uspelo dokazati, da smo Slovenke in Slovenci pripravljeni plačati kavcijo za kozarce za večkratno uporabo. Na prireditvi je bila možna tudi uporaba lastne embalaže za hrano, o vseh ukrepih pa smo komunicirali pred in med samo prireditvijo. 

Čeprav je prireditev že dosegla cilj in prejela najbolj laskav odpadkovni naziv, pa nismo še na koncu. Zero waste je namreč pot in to je le konkreten začetek skupnih prizadevanj za prireditve z manj odpadki v Mariboru. 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...