Single Blog Title

This is a single blog caption
09
Apr
2019

Velikih 5

Zelo verjetno ste že slišali za izraz »velikih 5«. In na kaj pri tem pomislite? Odgovor leži verjetno v vaši poklicni usmerjenosti ali zanimanju. Kdor se ukvarja s psihologijo osebnosti, bo takoj pomislil na pet dimenzij, ki se kažejo v vedenju človeka. Če vas zanima narava, živali in še posebej Afrika, pa boste imeli pred očmi 5 veličastnih živali, ki so si pridobile ta »naslov« iz bolj žalostnih nagibov človeškega pohlepa in sle po ubijanju. Tako so jih namreč  pred časom poimenovali lovci in to ne zato, ker so lepe, ampak ker jih je najtežje izslediti in loviti.

In potem smo tu še Ekologi brez meja, ki ob omembi besedne zveze »velikih pet« tudi pomislimo na nekaj, kar je v tesni zvezi s človekom in njegovim odnosom do okolja, in sicer na 5 najbolj pogostih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Na tej lestvici plastičnih grešnikov se znajdejo vrečke, slamice, lončki za kavo, embalaža za hrano in seveda plastenke za vodo ali druge pijače.

V letu 2018, ko se je Kitajska odločila, da bo zaprla vrata za tisoče ton odpadne embalaže in so v nekaterih slovenskih krajih nastali nepregledni labirinti odpadkov, ki jih nihče noče, so postale debate na temo embalaže bolj pogoste in kar naenkrat so se začele iskati rešitve.

Zanimive so postale tudi tiste, katerim se je večina ljudi do nedavnega še pokroviteljsko nasmihala rekoč, da so »zerowastovci« moderni hipiji ali kar čudaška sekta, ki hodi naokoli z malhami, vrečkami in steklenimi kozarci, se oblači v ponošene cunje, obuva v pokrpane čevlje, pripomočki za osebno higieno pa predstavljajo voda, kis in v najboljšem primeru še ščepec gline za umivanje zob.

Ekologi brez meja smo tudi v okviru akcije Očistimo Slovenijo poskušali opozoriti na dejstvo, da pobiranje smeti v naravi ter pravilno ločevanje in odlaganje odpadkov ni dovolj, ampak je treba narediti nekaj več. Ta več pa pomeni, da poskusimo ustvariti manj odpadkov. Tudi tako, da kupujemo manj in da se pri izbiri izdelkov odločimo za tiste, ki so bolj kakovostni, trajni in ki imajo manj embalaže. Predvsem pa se zavestno odločimo, da ne bomo več uporabljali izdelkov za enkratno uporabo – še posebno tistih iz nabora »velikih 5«. Teh smo se še posebej zavzeto lotili v projektu »Plastika naša vsakdanja«.

Velikih 5 v Zelencih

Že vrsto let v spletni trgovini Zelenci ponujamo rešitve – izdelke, ki so trajnejša alternativa izdelkom za enkratno uporabo. Za boljše razumevanje in lažji začetek uvajanja sprememb pa smo skupaj s Tehniško založbo Slovenije poskrbeli, da je dostopen tudi prvi priročnik za življenje brez odpadkov v slovenskem prevodu, in sicer knjiga Bee Johnson Dom brez odpadkov.

Vrečke

Plastične vrečke, ki so še danes na voljo brezplačno in v neomejenih količinah v supermarketih in na tržnicah, nadomestimo z vrečkami za nakupovanje sadja in zelenjave iz blaga. Ne samo zaradi okolja, ampak tudi vpliva na naše zdravje. Le zakaj bi čudovite, zdrave sadeže narave ovijali v plastiko?

Embalaža za hrano

Posode za shranjevanje hrane iz nerjavečega jekla so lahke in preproste za vzdrževanje. Z njimi lahko gremo po nakupih, v njih shranimo malico ali pospravimo ostanke hrane, če so nam v restavraciji preveč naložili na krožnik. Pomislite, v kaj vse vam jo zavijejo sicer! Alu folija ali škatlica iz stiropora ali druge plastike, potem pa vse skupaj še v plastično vrečko – je tako?

Plastenke

Vode je zaenkrat v Sloveniji v obilju. Je dobra, zdrava in okusna. Da, tudi voda brez »okusa« (beri sladkorja, barvil in arom) je lahko okusna. Teče iz pipe in je vedno na voljo. Zakaj bi kupovali vodo v plastenki? Če ne morete nikamor brez pijače, doma napolnite steklenico in jo nosite s seboj. Ko bo prazna, boste vedno našli kje pipo ali pitnik, da jo ponovno napolnite. V Zelencih so na voljo jekleničke, katerih prednost pred steklenicami je v tem, da so precej lažje in se ne razbijejo.

Slamice

So ljudje, ki zaradi zdravstvenih ali drugih ovir potrebujejo slamice. Kaj pa vsi ostali? Kdaj je prišla med nas ta nepotrebna modna muha, ki na žalost še vedno ni odletela, ampak se celo neusmiljeno razmnožuje? Nekoč smo na stojnici spraševali mimoidoče, zakaj jo potrebujejo. Odgovori so bili zelo ilustrativni – v bistvu na to sploh niso pozorni, je pač postrežena s pijačo in se s tem ne ukvarjajo. Dekleta pravijo, da je to bolj higienično, saj ne puščajo odtisa šminke na kozarcu, eni pa so odkrito povedali, da zgleda bolj kul, če pijačo piješ po slamici. No, biti kul naravo precej drago stane.

Kako se jim izognemo? Ko naročamo pijačo, opozorimo, naj nam ne dajo slamice. Upamo, da bo prišel čas, ko bo tovrstna postrežba samoumevna in bo dobil slamico tisti, ki jo bo posebej zahteval.

Kaj pa otroci, bo kdo rekel? Rešitev je preprosta – naučite jih piti iz kozarca. Verjemite, da bodo prej ko slej osvojili to zahtevno nalogo. In preživeli.

In če čisto zares ne gre brez, so na voljo alternative iz drugih materialov. Slamico po uporabi preprosto očistimo. V Zelencih so na voljo iz nerjavečega jekla, ker so najbolj trpežne in jih je najlažje čistiti. V kompletu treh različnih slamic dobite tudi mini krtačko za čiščenje in bombažno vrečko, da bo slamica vedno pri roki.

Lončki za kavo

Kava za na pot. Še en izum napredne civilizacije. Za ljudi, ki se jim zmeraj mudi in ki si ne morejo vzeti 5 minut, da se usedejo in v miru spijejo kavo iz keramične skodelice. Ker je takšnih vedno več, narašča tudi količina zavrženih lončkov za enkratno uporabo. Govorimo o milijonih! Če se tudi vam vedno mudi, imejte s seboj svoj lonček, ki ga lahko uporabljate na različnih kavnih avtomatih. Ali bo iz bambusa ali porcelana pa odločate vi.

Alternative torej so, zato vam ni potrebno bistveno spreminjati svojega življenjskega stila. Samo malenkost ga prilagodite in lahko boste uživali še naprej, pri tem pa vas bo spremljal prijeten občutek, da ste naredili tudi nekaj dobrega za okolje.

Piše: Helena Nieboer

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...