08
Maj
2017

Kozarčkanje II: Čajnica in Kafetino

Že »davno« se mi je – nekoč, ko sem iz lepe kovinske škatlice, v kateri smo hranili earl grey, stresla zadnji listič – posvetilo, da bi mi v trgovini z novim čajem lahko napolnili prav tole škatlico, ne pa sicer fensi vrečke, ki je niti prav reciklirati ne znam (zunanja plast, notranja plast, nalepka z imenom čaja, zapiralo iz žičk (?) in kartona (?).

In sem ob naslednjem pohodu v Staro Ljubljano nesla škatlico s seboj. Kovinska škatlica za čaj je majhna (saj ne popijemo toliko čaja, da bi ga morali kupovati na kilograme) in lahka; lažja kot steklen kozarec. Če se bojim, da bi se mi vsebina razsula, jo lahko ovijem z elastiko. No, ko sem prodajalki pomolila škatlico in jo prosila, naj mi jo napolni »do vrha«, ni niti trenila, ampak mi je profesionalno izpolnila željo. In to je bilo, kot rečeno, v davnih časih, ko za zero waste še slišali nismo. Kaj pa danes? Danes dobiš, če prineseš svojo embalažo, 5-odstotni popust na svoj nakup!

Ko pa sem prevajala Beino knjigo, sem se zavedela, da se naše gospodinjstvo, polno kavopivcev, ne more več zbujati ob turški kavi Zlatna džezva, naj mi je še tako pri srcu. Saj, smetumetke znajo iz kavne embalaže ustvarjati super predmete, ampak te surovine jim tudi brez mojega prispevka ne bo zmanjkalo. Torej kozarec v cekar in pot pod noge v Staro Ljubljano, korak naprej od Čajnice, v Kafetino. Ljubezniva dekleta mi tam zmeljejo za turško natanko toliko jemna ali antigue guatemale, kolikor je gre v kozarec, ki drži 900 ml, to pa je štirideset dek zrn.

Stara Ljubljana je moja trajna ljubezen in s kolesom ali peš romam tja zato, da si nahranim dušo. Vsi za tak pohod nimajo možnosti, volje ali potrebe. Kje pa vi kupujete kavo v razsutem stanju?

(foto: treadingmyownpath)

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...