10
Jul
2017

Zero Waste celiakija?

Najprej naj povem, da nisem zero waster v pravem pomenu besedne zveze, se pa s to filozofijo vedno bolj spogledujem, saj se mi zdi ta način razmišljanja tako zelo lep in prijazen do naše prečudovite narave. Se trudim in vsak dan berem in se seznanjam z novimi stvarmi, gledam videe DIY in si želim, da bi mi uspelo biti čim boljša na tem področju in postati zgled vsem drugim. In kaj je moj največji problem pri vsem tem? Področje, kjer proizvedem največ odpadkov. Prehrana in moja predraga vseživljenjska spremljevalka celiakija.

(foto: Pinterest)

Zagotovo ste že slišali – življenje brez glutena. Besedna zveza, ki postaja vedno bolj »moderna«. Pa to ni v vsakem primeru dobro, ampak pustimo to za kdaj drugič. Torej, stroga dieta, ki ne izvzame iz prehranske izbire le belega kruha, pic in testenin. Ne ne, tega je še veliko več. Skorajda vse, česar se lahko spomnite. Situacija? Vsa hrana, ki je za celiakaše primerna, mora biti strogo strogo ločena od vse preostale hrane, ki vsebuje oz. lahko vsebuje gluten. Torej, ne sme priti v nikakršen stik z »oporečnimi« živili. Pa ne samo živili. Strogo mora biti poskrbljeno tudi za higieno – kar zadeva osebo, ki je v stiku s hrano, pa tudi samo delovno površino, kjer hrano pakirajo/pripravljajo. Večina živil, ki jih je torej mogoče kupiti v trgovini in so primerna za celiakaša, je res zelo zapakirana. Bolje večkrat kot samo enkrat. Na primer testenine. Obožujem jih. Na takšen in drugačen način. A še nisem našla trgovine, kjer bi lahko varno kupila brezglutenske testenine (ali katerokoli drugo živilo) brez embalaže. Zato jih kupim v običajni trgovini v embalaži. Se trudim, da v papirnati, brez plastičnih dodatkov. Pa poglejmo naprej. Tudi oreščkov si ne upam kupiti v obliki razsutega tovora, saj ne vem, ali je prišlo do kakršnekoli kontaminacije, preden so se oreščki znašli v trgovini, ali pa tudi v trgovini sami in tako naprej. Zato si upam uživati samo tiste, ki so pakirani. In v katerih ni spornih sestavin oz. sledi glutena. Gremo naprej. Nisem veganka niti vegetarijanka, zato v sendvič večkrat rada dodam kako salamo. Ki jo moram spet kupiti zapakirano. Prav tako vse druge mesne izdelke, ki so potrjeno brez glutena, drugače resno ogrožam svoje zdravje. Ista situacija je s sirom in drugimi mlečnimi izdelki. Kar zadeva vso hrano, si upam uživati samo tiste blagovne znamke, ki jih testira Društvo za celiakijo. In vem, da je to najboljše zame, saj sem odgovorna do sebe in svojega telesa. Ampak po drugi strani je vse, kar lahko dejansko jem brez embalaže, sadje in zelenjava, če takole pomislim. Hm?
Ni pa vse tako zelo črno-belo. Če mi ne gre najbolje pri hrani, pa se trudim na drugih področjih. Zadnje čase mi gre kar dobro pri tem, da:

  • ne kupujem novih oblačil: obiskujem javne in zasebne izmenjevalnice,
  • ko naročim pijačo, zaprosim, da mi jo prinesejo brez slamice,
  • ker si v službo redno nosim svojo hrano, namesto vsakodnevne uporabe alufolije veselo uporabljam čebelice (bee wraps),
  • se v velikem loku izogibam plastičnim vrečkam – za sadje uporabljam bombažne vrečke,
  • imam vedno in povsod s seboj stekleničko za vodo – s tem se izogibam nakupu pijače v plastenkah itd.

Nisem popolna, vendar se trudim po svojih najboljših močeh. V tem prispevku nisem želela jamrati. Želela sem samo opozoriti na to, da je na poti življenja s čim manj odpadki malce težje, če imaš tako strog način prehranjevanja (ki je za zdaj edino »zdravilo« za mojo diagnozo). Do življenja brez odpadkov me čaka še zelo doooolga pot. Sem res še na čistem začetku. Upam, da se oglasi še kdo, ki ima podobne težave kot jaz oziroma ima že več znanja in izkušenj pri soočanju z istim problemom. Želim si, da bi bilo v prihodnosti več literature na to temo, predavanj in izobraževanj. Želim se še bolj ozavestiti in iskati rešitve. Vem, da so tam.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...