21
Apr
2017

Življenjski slog brez odpadkov vedno bolj razširjen

Ob Dnevu Zemlje, ki ga obeležujemo 22. aprila, smo Ekologi brez meja z namenom spoznavanja in povezovanja gostili najbolj vidne posameznice, ki pišejo in živijo svoje življenje brez odpadkov. Imamo namreč en sam planet in za letošnji praznik mu lahko podarimo darilo v obliki zmanjševanja količine odpadkov v naših domovih.

Sedem Zero Waste blogerk in ostalih posameznic, aktivnih zagovornic doma brez odpadkov, je predstavilo svoj preprostejši, cenejši in predvsem do okolja bolj prijazen način življenja. Maja Nagode, administratorka Facebook skupine Dom brez odpadkov, svojo zgodbo o gospodinjstvu brez odpadkov širi s predavanji in delavnicami po Sloveniji tudi izven računalniških zaslonov. Pomemben zgled za vse posameznice predstavlja Zero Waste gurujka Bea Johnson, avtorica knjige Dom brez odpadkov. Navdušila je tudi Sabino Čarman, lastnico piknik prostora in vrtičkov, ki pomen zmanjševanja odpadkov širi tudi na svoje stranke.

Maja Nagode s kozarcem za testenine – brez tega v domu brez odpadkov ne gre! (foto: Katja Sreš)

Življenjski slog brez odpadkov zasleduje hierarhijo: zavrni, zmanjšaj, ponovno uporabi, recikliraj in kompostiraj. Barbara Rudolf, avtorica bloga Pod cvetočo češnjo, med drugimi že od mladih let zavrača plastenke in se poslužuje alternativ za večkratno uporabo. Izdelke za enkratno uporabo, predvsem plenice in higienske izdelke, aktivno zavrača mlada mamica Silvia Hren Mandelc.

Zmotno je prepričanje, da dom brez odpadkov pomeni večje stroške in potrato časa. Če smo obdani z manj stvarmi, imamo več časa za uživanje v doživetjih in ne stvareh. Zaradi stroškovne učinkovitosti in poenostavljanja življenja je postal brez odpadkov tudi dom Martine Drobne, avtorice bloga Manj smeti manj skrbi, ki se trudi čim več stvari ustvariti doma in ponovno uporabiti.

Vesna Maria Maher izhaja iz drugačne izkušnje. V mladih letih jo je ponovna uporaba  stvari, ki jo je zaradi varčnosti prakticirala njena mama, zelo obremenjevalo. Danes si z lastnimi pralnimi vrečkami prizadeva za zmanjševanje stereotipa, da so reciklirani izdelki oz. ponovno uporabljeni izdelki neprivlačni.

Vse udeleženke sproščene čajanke so izpostavile potrebo po vzpostavitvi trgovine brez embalaže v Sloveniji. Lena Nagode, administratorka Facebook skupine Dom brez odpadkov, je ob tej priložnosti poročala o dobrih praksah takšne trgovine v Pragi, kjer trenutno opravlja prakso.

Ekologi brez meja vodimo nacionalno mrežo Zero Waste občin, ki jo širimo na mrežo hotelov in organizatorjev prireditev ter promoviramo koncept na nivoju gospodinjstev. Izpostavili smo, da Zero Waste ni cilj, ampak pot, na kateri je ključno, da se izognemo odlaganju in sežigu odpadkov. Na tej poti šteje vsak korak in vsak posameznik! Ob Dnevu Zemlje pozivamo vse posameznike, da v svoj vsakdan vnesejo kakšno enostavno dobro prakso za zmanjšanje količin odpadkov in omejijo nepotrebne nakupe. Zdaj je čas, da začnemo zbirati točke zvestobe planeta Zemlja in ne trgovcev. Vse najboljše Zemlja!

(foto: Katja Sreš)

Vse foto utrinke si lahko ogledate na tej povezavi.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...