Avtor: Katja Sreš, dne 9. january 2023, 13:01

Čeprav glasovanje za besedo leta 2022 še poteka, lahko ob pregledu našega dela v 2022 že predstavimo EBM-jevsko besedo, ki je zaznamovala supervolilno, vojno in energetsko leto. To je izobraževanje. Pa poglejmo, zakaj.

Izobraževanje je bilo rdeča nit dveh naših projektovEvropske akademije zero waste in projekta Going back to green future. Podelili smo certifikate prvim slovenskim zero waste trenerjem in ambasadorjem ter predstavili obsežne priročnike, ki so zbir slovenskega in evropskega znanja o ravnanju z odpadki. Občinam in podjetjem smo v Sloveniji kot prvim odprli pot do evropskega certificiranja in primerjave na področju zero waste. 

Izobraževanj za domače in tuje deležnike smo se lotili prek organizacij ogledov dobrih praks, za podjetja, šole in druge skupine pa smo problematiko zavržene hrane in tekstilne industrije zapakirali v privlačne sodelovalne igre. Podjetja smo izobraževali tudi prek programa Kako učinkovito vpeljati trajnostno strategijo in se izogniti napačnim rešitvam? in klasičnih izobraževalnih aktivnosti, ki jih ni manjkalo tudi na ravni lokalnih skupnosti. 

Iz teorije v prakso smo na prvem festivalu prenesli ponovno uporabo, prvič pa smo se lotili ozaveščanja prek izmenjav ozimnice ter prazničnih okraskov in daril. Naše poti po Sloveniji so bile lani tako še bolj razpršene, raznolika pa so bila tudi sodelovanja, ki so nas popeljala od Kopra do Radencev, od Kranjske Gore do Črnomlja. 

Čeprav smo obsedeni s številkami in merjenjem učinkov, z njimi na tem mestu ne bomo opletali. Vabimo vas, da se sami odpravite na virtualno popotovanje čez naše leto 2022. Verjamemo, da se bo marsikdo od vas našel v naši kronologiji izobraževalnega leta.