Kuhinjski in vrtni odpadki

Uredba določa obvezna ravnanja z biloško razgradljivimi odpadki, ki nastajajo v gospodinjstvih in gostinstvu ter zelenim vrtnim odpadom. Poleg tega določa še vrste nalog v okviru javne službe zbiranja komunalnih odpadkov na tem področju.

Zeleni vrtni odpad so biološko razgradljivi odpadki iz vrtov in parkov. Kuhinjske odpadke in zeleni odrez je prepovedano mešati z drugimi odpadki in prepovedano rezati, drobiti ali mleti z namenom odvajanja v javno kanalizacijo, greznice ali neposredno v vode. Biološko razgradljive odpadke iz gospodinjstev je potrebno hišno kompostirati, če pa gospodinjstvo tega ne počne, jih mora prepuščati izvajalcu javne službe ločeno v posebnem zabojniku ali posodi.  Povzročitelj lahko kompostira lastni zeleni vrtni odpad, če kompost porabi na zemljišču, ki ga poseduje.

Povzročitelj kuhinjskih odpadkov iz gostinstva mora vse kuhinjske odpadke zbirati ločeno. Kuhinjske odpadke mora oddajati zbiralcu in o tem voditi evidenco.  Zbiralec teh odpadkov mora biti vpisan v evidenco zbiralcev odpadkov ter imeti vodotesne posode ali zabojnike ter ustrezna vozila. Za čiščenje prostorov začasnega skladiščenja ter posod, zabojnikov in vozil mora zagotoviti odvajanje odpadne vode v javno kanalizacijo preko lovilcev maščob. Imeti mora načrt zbiranja kuhinjskih odpadkov iz gostinstva ter voditi evidenco  in o tem poročati ministrstvu.

Izvajalec javne službe mora spodbujati hišno kompostiranje in zagotoviti, da imajo gospodinjstva možnost ločeno prepuščati kuhinjske odpadke in zeleni vrtni odrez. Gospodinjstvom, ki hišno kompostirajo, teh storitev ne sme zaračunati. Zagotoviti mora oddajo teh odpadkov v predelavo ter tehtanje vsake pošiljke. Vsakih 6 mesecev mora na krajevno običajen način povzročitelje obvestiti o:

  • namenih in ciljih,
  • prepovedi mešanja z drugimi odpadki,
  • možnostih hišnega kompostiranja,
  • načinu prepuščanja teh odpadkov ter
  • o nadaljnjem ravnanju z njimi.

Nadzor opravljajo inšpektorji za okolje ter občinski inšpektorji za ločeno zbiranje kuhinjskih odpadkov in zelenega vrtnega odpada iz gospodinjstev.

ebm-plan b-ess

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...