Sheme

Po načelu podaljšane odgovornosti proizvajalca morajo podjetja organizirati in financirati ločeno zbiranje, ponovno uporabo, predelavo in odstranjevanje odpadnih izdelkov in embalaže za določene odpadkovne tokove.

odpadna zdravila
Foto: www.lekarna-psr.si

Izpoljevanje teh obveznosti lahko zagotavljajo samostojno ali ustanovijo oziroma se pridružijo že obstoječi shemi. Shema je torej gospodarska družba, ki mora biti registrirana za ravnanje z odpadki in pridobiti okoljevarstveno dovoljenje. Za to, da ta lahko zagotovi izpolnjevanje obveznosti, mora podjetje v shemi za vsako embalažo ali izdelek, ki ga da na trg, plačati določeno embalažnino.  Njena višina naj bi bila odvisna tudi od uporabljenega materiala v izdelku ali embalaži in težavnosti njenega recikliranja oziroma predelave. Sheme so zavezane prevzeti ločeno zbrane izdelke in embalažo od distributerjev in izvajalcev javnih komunalnih služb ter zagotoviti njihovo ponovno uporabo, recikliranje, predelavo in odstranjevanje. Izdelke, embalažo in materiale lahko proda na trgu sekundarnih surovin.

V Sloveniji sheme večinoma delujejo tako, da ima končni uprabnik pravico brezplačno oddati izdelek distributerju ali javni komunalni službi – odvisno od vrste odpadka. Vendar pa je podaljšana odgovornost proizvajalca v nacionalni pravni red prenešena le deloma, saj so javna komunalna podjetja zavezana tako zbrane izdelke in embalažo iz gospodinjstev brezplačno prepuščati shemam. To pomeni, da ločeno zbiranje teh vrst odpadkov v Sloveniji še vedno financirajo gospodinjstva.

 

ebm-plan b-ess

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...