Vsak od nas

Za povzročitelja komunalnih odpadkov veljajo gospodinjstva oziroma končni uporabniki nekega izdelka, embalaže. Odpadke je prepovedano puščati v naravi.

Sistem ločenega zbiranja odpadkov iz gospodinjstev je urejen tako, da se od vrat do vrat pobirajo:

  • mešani komunalni odpadki (črni zabojnik)
    Črne posode imajo različen volumen, gospodinjstvo lahko zahteva tudi manjšega. Velja pa, da manjšega volumna od 80 l ne morejo imeti. V nekaterih občinah imajo urejeno zaračunavanje odvoza glede na dejansko količino mešanih komunalnih odpadkov.
  • odpadna embalaža (rumeni zabojnik)
    V rumeno posodo se ločeno zbira odpadna embalaža iz plastike in kovin ter tetrapake.
  • biološko razgradljivi odpadki (rjavi zabojnik)
    V ta zabojnik sodijo kuhinjski in vrtni odpadki. Najbolj zaželeno je, da gospodinjstva biološko razgradljive odpadke kompostirajo doma in v tem primeru jim odvoza tega dela odpadkov ni potrebno plačati.

odpadki v naravi
Odpadke je prepovedano puščati v naravi! Foto: arhiv EBM

Na ekoloških otokih (ali zbiralnicah) se ločeno zbira odpadni papir in steklo, ponekod tudi druge vrste odpadkov (PET plastenke, kovine, tekstil).

Stroške ločenega zbiranja od vrat do vrat in v zbiralnicah (ekološki otoki) plačajo gospodinjstva preko položnice. Ker za nekatere vrste odpadkov velja podaljšana odgovornost proizvajalcev, jih gospodinjstva lahko brezplačno oddajo:

Nevarne odpadke lahko oddajo v zbirnem centru javne komunalne službe ali v premičnih zbiralnicah. V premičnih zbiralnicah lahko oddajo tudi odpadna zdravila, ki jih v zbirnih centrih ne sprejemajo.

V zbirnem centru lahko gospodinjstva oddajo tudi kosovne odpadke, ponekod do določene količine brezplačno.

V okviru nekaterih javnih komunalnih služb delujejo Centri ponovne uporabe, kjer brezplačno prevzamejo ohranjene izdelke, kosovne odpadke ali električno in elektronsko opremo. V centrih te izdelke obnovijo in prodajo v svojih trgovinah.

 

ebm-plan b-ess

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...