Komunalne službe

V Operativnem programu ravnanja z odpadki(razveljavil OP ravnanja s komunalnimi odpadki do leta 2020) je določeno, da morajo izvajalci javne komunalne službe odpadke  prevzemati od vrat do vrat, zbiralnicah in zbirnih centrih. Do leta 2015 mora biti zagotovljeno prevzemanje od vrat do vrat za mešane in kuhinjske odpadke ter za 85 % odpadne embalaže (plastika, kovine, kompoziti). V zbiralnicah mora biti zagotovljeno prepuščanje 90 % odpadnega papirja, 20 % kovin ter 97 % steklene embalaže. V zbirnih centrih pa zagotovoljeno prepuščanje vseh ločenih frakcij, odpadkov z vrtov in kosovnih odpadkov. Nevarni odpadki se morajo prevzemati  v premičnih zbiralnicah in v zbirnih centrih.

zbirni center
Foto: www.snaga.si

Komunalne službe lahko prodajajo materiale iz kosovnih odpadkov in odpadni papir. Ostale ločeno zbrane frakcije komunalnih odpadkov pa morajo redno in brezplačno predati shemam, ter nevarne in biološko razgradljive odpadke zbiralcem in predelovalcem.

Do leta 2016 bo vse prevzete mešane komunalne odpadke potrebno pred odlaganjem obdelati v napravah za mehansko biološko obdelavo. Operativni program zato predvideva izgradnjo regijskih Centrov za ravnanje z odpadki, v okviru katerih bo do leta 2015 pričelo obratovati med 8 in 11 MBO naprav. Center za ravnanje s komunalnimi odpadki je objekt lokalne infrastrukture in lokalnega pomena. Namenjen je prevzemu, skladiščenju in obdelavi mešanih komunalnih odpadkov ter oddaji dodatno izločenih frakcij ter ostanka mešanih odpadkov v nadaljnjo obdelavo. Večina tako obdelanih odpadkov je predvidena za proizvodnjo RDF goriva za energetsko predelavo (sežigalnico), ostanek pa za odlaganje.

Izvajalec komunalne službe mora zagotoviti obveščanje o načinu ločenega zbiranja ter osveščanje.

Voditi mora evidenco o količinah ločeno zbranih frakcij ter oddanih količinah shemam, v predelavo in v odstranjevanje. Do konca marca tekočega leta mora ministrstvu poslati poročilo o ravnanju z odpadki za preteklo leto.

 

ebm-plan b-ess

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...