Uredba OEEO

V nacionalni pravni red še nismo prenesli Direktive 2012/19/EU o odpadni električni in elektronski opremi. Države članice so bile zavezane to storiti najkasneje do 14. 2. 2014.”

Več o “Uredba o ravnanju z odpadno električno in elektronsko opremo (2006, 2010)”

Uredba določa pravila ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo z namenom preprečevanja nastajanja odpadne opreme in zgotavljanja njene ponovne uporabe, recikliranja in drugih načinov predelave.

Pri načrtovanju in izdelavi EEO je potrebno olajšati razstavljanje in predelavo, predvsem pa ponovno uporabo in recikliranje OEEO, njenih sestavnih delov in materialov. Preprečevanje ponovne uporabe s posebnim oblikovanjem ali proizvodnimi postopki je prepovedano.

Končni uporabnik ne sme prepuščati OEEO kot mešani komunalni odpadek, ampak jo mora oddati distributerju, proizvajalcu v zbiralnici ali zbirnem centru v okviru javne komunalne službe. Distributer mora ob dobavi brezplačno prevzeti OEEO od gospodinjstva in sicer opremo enako dobavljeni opremi in v enakem številu kosov. Proizvajalci morajo OEEO brezplačno prevzeti od distributerja.

Proizvajalec mora zagotoviti reden prevzem OEEO, zagotoviti prevoz in nadaljnjo predelavo ali odstranjevanje. Vsa OEEO – razen če je v celoti nemenjena ponovni uporabi – mora biti pred predelavo obdelana. Predelana mora biti tako, da so zagotovljeni vsaj z EU direktivo določeni minimalni deleži ponovne uporabe, recikliranja in predelave. Iz vsake naprave se morajo izločiti nevarne snovi. O lokacijah teh snovi v OEEO morajo upravljavce centrov za obdelavo obvestiti proizvajalci.

Razred OEEO Stopnja predelave Stopnja ponovne uporabe / recikliranja
1-velika gospodinjska oprema 80 % 75 %
2-mala gospodinjska oprema 70 % 50 %
3-oprema za IT komunikacije 75 % 65 %
4-oprema za zabavno elektroniko in fotovoltaični paneli 75 % 65 %
5-oprema za razsvetljavo 70 % 50 %
6-električna in elektronska orodja 70 % 50 %
7-igrače, oprema za prosti čas in šport 70 % 50 %
8-medicinski pripomočki
9-instrumenti za spremljanje in nadzor 70 % 50 %
10-avtomati 80% 75 %

ebm-plan b-ess

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...