s kom sodelujemo

Izkušnja akcij Očistimo Slovenijo nas je naučila, da je najbolj učinkovito gonilo sprememb na vseh nivojih prav gibanje, ki se prične s povezovanjem dovolj velikega števila posameznikov in organizacij. Ekologi brez meja tako že 10 let podajamo roko podjetjem, lokalnim skupnostim, turističnim ponudnikom, javnim in izobraževalnim ustanovam z namenom doseganja sprememb in prehoda Slovenije v družbo brez odpadkov. Pridružite se nam!

Naša najbolj priljubljena predavanja

V letu 2022 smo izvedli 86 delavnic in predavanj za več kot 2.700 slušateljev. Vsebine vedno prilagodimo ciljnim skupinam in geografskim posebnostim, izvedba pa je možna tako v živo kot na daljavo, kjer smo z bogatimi izkušnjami organizacije tovrstnih dogodkov z veseljem v pomoč organizatorjem. Vsebine so plod večletnega delovanja na področju preprečevanja nastajanja odpadkov, izvajanja nacionalnih in evropskih projektov, sodelovanja s podjetji in javnimi ustanovami ter s sorodnimi organizacijami po svetu. Vsa predavanja načeloma trajajo eno šolsko uro, cenik je na voljo tukaj, za več informacij pa nas kontaktirajte na info@ocistimo.si ali 040 255 433.

  • Prazen koš, polna denarnica: Poiskali bomo načine, kako lahko stvari ponovno uporabimo, predelamo, kje si jih lahko predmet izposodimo namesto kupimo, na kaj moramo biti pozorni pri nakupih. Med predavanjem se bomo v mislih sprehodili skozi kuhinjo, kopalnico, prebrskali naše omare in poiskali okolju in naši denarnici bolj prijazne rešitve.
  • Kaj lahko storiš ti za svet brez smeti - več kot 40 konkretnih in enostavnih nasvetov za prve zero waste korake: Svet se utaplja v odpadkih, mikroplastika je povsod, podnebne spremembe pa že vplivajo na naša življenja. Na voljo imamo dve odločitvi: obupamo ali pa poskusimo narediti vsaj kak korak, ki bo blagodejno vplival na naše okolje, zdravje in denarnice. Na predavanju Ekologov brez meja ne bomo metali pušk v koruzo, ampak na sproščen in zabaven način odkrili vse male, a izjemno pomembne trike, s katerimi lahko vsak od nas na preprost način poskrbi za manj smeti. Spoznali bomo koncept zero waste in se dotaknili vseh najbolj aktualnih tem – plastike za enkratno uporabo, hitre mode, zavržene hrane, digitalnih odpadkov. Cilj predavanja je, da vsak udeleženec v vsakdanjem življenju udejani vsaj eno novo okolju, zdravju in denarnici prijazno prakso.
  • Obleka naredi človeka: Izvedeli bomo, zakaj z oblačili onesnažujemo okolje ter na katerih področjih in kako se to odraža tudi v naših življenjih. Zbrali smo nekaj zanimivih dejstev o naravnih in sintetičnih tkaninah, na predavanju pa odgovorimo tudi na ključna vprašanja: kaj je hitra moda in zakaj ji večina ljudi podleže ter kaj lahko storimo mi sami, da se temu upremo, ne da bi se počutili prikrajšane.
  • Ne meč'mo hrane stran: Cilj predavanja o zavrženi hrani je spoznati, kje na poti od vil do vilic nastajajo zavržki ter zakaj in kako lahko to omilimo/preprečimo. Poudarili bomo problematiko nastajanja zavržkov hrane v lastnem gospodinjstvu, ker imamo tukaj največjo moč vpliva in podali praktične nasvete za pravilno shranjevanje, pametno nakupovanje, porabo ostankov.
  • Plastika naša vsakdanja: V zadnjih desetletjih se je plastika razširila na vsa področja našega življenja. Čeprav ima izjemne lastnosti, je vir enega izmed največjih okoljskih problemov današnjega časa. Na predavanju razložimo, iz česa je sploh plastika, katere vrste plastike so najpogostejše, kakšen je njen vpliv na okolje in zdravje ter kaj je rešitev plastičnemu onesnaževanju.
  • Koliko vode bo preteklo, preden se bomo zavedli njenega pomena?: Poraba vode se je v zadnjih 100 letih povečala za šestkrat. Na predavanju boste med drugim izvedeli, katere naše dejavnosti porabijo največ vode, kaj vodo onesnažuje in kako na vodne vire vplivajo podnebne spremembe. Kako lahko kot posamezniki najbolj učinkovito zmanjšamo porabo vode in naš vodni odtis?
  • Ponovna uporaba: trend sedanjosti za prihodnost: Zagotovo ste že slišali zanjo, pa veste, kaj pomeni? V predavanju razložimo, kaj ponovna uporaba sploh je in kaj je pomembno pri izdelkih, da bodo ponovno uporabljeni. Spoznali bomo dobre primere, ki jih najdemo v Sloveniji in tujini ter razmislili o prednostih, ki jih prinaša.
  • Digitalno onesnaževanje — skriti okoljski vplivi informacijske tehnologije: V digitalnem svetu je, podobno kot v našem okolju, ogromno odpadkov. Vsako leto internet in njegovi podporni sistemi proizvedejo 900 milijonov ton CO2, kar je več kot letna proizvodnja celotne Nemčije. V predavanju boste izvedeli, kako lahko digitalne odpadke zmanjšamo na nivoju podjetja in katerih korakov se lahko lotimo sami, tako na delovnem mestu, kot doma.
  • Turizem brez odpadkov: Ali poznamo vse pasti sodobnega turizma? Na predavanju bomo razmislili o pozitivnih spremembah, ki jih lahko uvedemo kot ponudniki, si odgovorili na vprašanje, kakšnega gosta si želimo in kako ga privabiti k nam ter spoznali možnosti in postopke za dodelitev naziva zero waste hotel/namestitev/restavracija.

Projekti v teku

AKTUALNO

Article intro image

Hrana se vrača na naš krožnik, Krožnik 12.3

12. july 2024
Končno se bomo spet lahko posvetili hrani! Ekologi brez meja smo bili uspešni na javnem razpisu Eko sklada za sofinanciranje projektov NVO na področju podnebnih sprememb. Enoletna misija se glasi Krožnik 12.3.  S projektom Krožnik 12.3 želimo nasloviti problem… Preberi več
Article intro image

Kolumna: Trajnostno nakupovanje po moji meri

3. july 2024
Letos mineva deset let, odkar sem se prvič iskreno soočila z vsebino mojega domačega koša za odpadke. Kljub temu da mi je bilo tudi takrat zelo pomembno, kako nakupujem in kakšne izdelke izbiram, mi je hitrost, s katero se je napolnil moj koš za odpadno embalažo, jasno povedala, da mi… Preberi več
Article intro image

Kolumna: Ali je svet podivjal?

13. may 2024
Občina Gorje je leta 2022, po presoji organizacije Mission Zero Academy, postala ena izmed prvih evropskih certificiranih občin zero waste. To je bila zame velika pohvala in hkrati dokaz, da kot občina ne le sledimo vsem ukrepom k zmanjšanju mešanih odpadkov oziroma večji… Preberi več
Article intro image

Vodnik za trajnostno nakupovanje za planet proti plastiki

22. april 2024
22. aprila obeležujemo dan Zemlje, ki letos poteka pod geslom Planet proti plastiki. S tem se Ekologi brez meja bolj ne bi mogli strinjati, zato smo z veseljem podprli nastanek in predstavitev Sparovega vodnika za trajnostno nakupovanje. Sparov vodnik za trajnostno nakupovanje… Preberi več
Article intro image

Slovenski dan brez zavržene hrane četrtič

8. april 2024
Zadnji okoljski dan v aprilu, a zato nič manj pomemben! Lani je Vlada RS na seji 13. aprila 2023 sprejela Sklep o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ga bomo obeležili 24. aprila. Pobudnik dneva je Lidl Slovenija, ki v sodelovanju s številnimi partnerji tudi… Preberi več
Article intro image

23. aprila si oblečemo rabljena oblačila

8. april 2024
Vabljeni, da se nam tudi letos pridružite pri vseslovenski akciji Dan v rabljenih oblačilih, ki ga obeležujemo 23. aprila. Zakaj potrebujemo Dan v rabljenih oblačilih? Raziskava Obleka naredi človeka je razkrila, da delež prodanih oblačil iz druge roke… Preberi več