Uredba o embalaži

Več o “Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo”

Uredba določa pravila ravnanja pri proizvodnji, dajanju v promet in uporabi embalaže ter pogoje za zbiranje, ponovno uporabo, predelavo in odstranjevanje odpadne embalaže. Uporablja se za vso embalažo, ki se daje v promet in vso odpadno embalažo, ki nastane v industriji, trgovini, storitvenih in drugih dejavnostih  ter gospodinjstvih.

Ureba loči tri vrste embalaže: prodajno, skupinsko in transportno. Odpadna embalaža, ki je komunalni odpadek je prodajna ali skupinska embalaža, ki kot ločeno zbrana frakcija nastaja v gospodinjstvih. Odpadna embalaža, ki ni komunalni odpadek je odpadna embalaža, ki nastaja pri opravljanju gospodarskih dejavnosti.

Okoljski cilji:

  1. za najmanj 60 % celotne mase odpadne embalaže je potrebno zagotoviti predelavo
  2. za najmanj 55 – 80 % celotne mase odpadne je potrebno zagotoviti recikliranje
  3. za posamezno vrsto embalažnega materiala je potrebno zagotoviti recikliranje:
  • 60 % stekla
  • 60 % papirja in kartona
  • 50 % kovin
  • 22,5 % plastike
  • 15 % lesa

V uredbi so določene zahteve za embalažo, ki se lahko uporablja ali da v promet, vključno z mejnimi vrednostmi težkih kovin.

Gospodinjstva morajo odpadno embalažo ločeno zbirati in jo oddajati javni službi ravnanja s komunalnimi odpadki. Zbrano odpadno embalažo mora izvajalec brezplačno oddati družbam za ravnanje z odpadno embalažo. Distributer mora brezplačno vzeti nazaj transportno ali skupinsko embalažo, če jo končni uporabnik želi vrniti. Zbrano odpadno embalažo mora distributer brezplačno oddati družbi za ravnanje z odpadno embalažo.

Družba za ravnanje z odpadno embalažo zagotavlja redno prevzemanje odpadne embalaže, ki je komunalni odpadek in odpadno embalažo, ki ni komunalni odpadek ter zagotoviti njeno ponovno uporabo, predelavo ali odstranjevanje.

ebm-plan b-ess

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...